Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ohledně plnění povinností a podmínek stanovených zákonem č. 372/2011 Sb. ze strany Senior House Trnová

10. října 2018 14:02, aktualizováno 13:02,

Dne 18. 9. 2018 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje doručena žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Informace byly  poskytnuty dne 4. 10. 2018 jako vyřízení autoremedury po podané stížnosti dle § 16 zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost směřovala k poskytnutí následující informace, citujeme:

1. Senior House Trnová – plnění povinností a podmínek stanovených zákonem č. 372/2011 Sb., zejména v ustanovení § 45 a dalšími souvisejícími právními předpisy v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb v tomto zařízení. Dále Vás žádáme o sdělení informace o sdělení informace, kdy došlo ze strany SH Trnová k oznámení o zahájení poskytování zdravotních služeb v odbornosti 913 (toto zařízení do dnešního dne nevlastní registraci k poskytování sociálních služeb, ale pobytovou službu provozuje – viz níže), seznam zdravotnického personálu a rozpis služeb (a to zpětně od 1.4.2018 k 31.8.2018), a to z důvodu zajištění poskytování komplexní zdravotnické péče všem našim bývalým klientům, zejména podávání léku per os, neboť u všech deseti (10) klientů, byla diagnostikována organická duševní porucha – demence; 2. Naše žádost se rovněž odvíjí od skutečnosti, že Senior House Trnová, prostřednictvím bývalé zaměstnankyně SH Eden – pí Žílové, převádí německé klienty do zařízení v SH Trnová (a to od dubna – první klientka pí Löw + dalších 9 klientů) – za souhlasu a podpory odpovědné vedoucí SH Trnová – Ing. Štěpánkové a to i přesto, že z veřejně přístupného registru poskytovatelů sociálních služeb jsme nenašli oprávnění k provozování pobytové sociální služby dle §50 zákona č. 108/2006 Sb. – domov se zvláštním režimem.“

 

 

K podané žádosti KÚPK sdělil, že

Toto zařízení nemá registrovánu žádnou sociální službu podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen „zákona o sociálních službách“). Dotazem na Magistrátu hlavního města Prahy, Odboru správních činností ve zdravotnictví a sociální péči, bylo zjištěno, že v současné době evidují žádost provozovatele Senior House Trnová, který hodlá poskytovat sociální služby uvedené v zákoně o sociálních službách jako pobytové v obci Trnová.

Ze strany Senior House Trnová tedy dosud nedošlo k oznámení o zahájení poskytování zdravotních služeb v odbornosti 913.

Pokud se uvedené zařízení stane poskytovatelem pobytových sociálních služeb uvedených v ustanovení § 34 odst. 1 písm. c) – f) zákona o sociálních službách, kde se poskytují zdravotní služby osobám, má takový poskytovatel povinnost vzhledem k ustanovení § 11 odst. 8 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (dále jen „zákona o zdravotních službách“), před jejich započetím oznámit poskytování krajskému úřadu příslušnému podle místa poskytování, v tomto případě Krajskému úřadu Plzeňského kraje. Dále má povinnosti uvedené v ustanovení § 45 odst. 1 tohoto zákona, kdy je povinen poskytovat zdravotní služby na náležité odborné úrovni, vytvořit podmínky a opatření k zajištění uplatňování práv a povinností pacientů a dalších oprávněných osob, zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků při poskytování zdravotních služeb. Má povinnosti uvedené v ustanovení § 51 odst. 1 zákona o zdravotních službách, kdy je povinen zachovat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděl v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb. Má i povinnost podle ustanovení § 53 odst. 1 zákona o zdravotních službách, kdy je povinen vést a uchovávat zdravotnickou dokumentaci a nakládat s ní podle tohoto zákona a jiných právních předpisů (Vyhlášky č. 98/2012 o zdravotnické dokumentaci).