Žádost o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, návrh jízdního řádu dálkové (železniční) dopravy na období 2018/2019

04. dubna 2018 11:31, aktualizováno 10:31,

Dne 19.3.2018 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje (dále jen „KÚPK“) doručena žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Bylo požadováno poskytnutí informace:

„zda Plzeňský kraj disponuje návrhem jízdních řádů dálkové (železniční) dopravy na období 2018/2019 (verze návrhu jízdních řádů jednotlivých dálkových linek z 29.1.2018, případně novější) pro dálkovou železniční dopravu objednávanou Ministerstvem dopravy na tratích, nacházejících se na území Plzeňského kraje; jestliže těmito návrhy jízdních řádů dálkové (železniční) dopravy na období 2018/2019 Plzeňský kraj disponuje, žádám o jejich poskytnutí (nejaktuálnější verzi k datu doručení žádosti).“

K žádosti KÚPK dne 3.4.2018 poskytl následující informaci:

Plzeňský kraj nedisponuje návrhem jízdních řádů dálkové (železniční) dopravy na období 2018/2019.

Zároveň KÚPK poskytl doprovodnou informaci. Plzeňský kraj v tuto dobu nemůže disponovat návrhem jízdního řádu dálkové železniční dopravy, neboť dle § 34a odst. zákona č. 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů, návrh jízdního řádu pro veřejnou osobní drážní dopravu zpřístupní přídělce všem žadatelům, Ministerstvu dopravy a krajům, v jejichž územním obvodu se dráha nachází, nejpozději 2 měsíce po uplynutí lhůty pro podávání žádostí o přidělení kapacity dráhy. Žadatelé, Ministerstvo dopravy a kraje mohou k návrhu jízdního řádu uplatnit odůvodněné připomínky ve lhůtě nejméně 1 měsíce ode dne jeho zpřístupnění. Přídělce s nimi uplatněné připomínky projedná. Postupuje přitom tak, aby projednání dokončil zpravidla 4 měsíce přede dnem nabytí platnosti jízdního řádu. Návrh jízdního řádu upravený podle výsledků projednání zpřístupní přídělce bez zbytečného odkladu všem žadatelům, Ministerstvu dopravy a krajům, na jejichž území se dráha nachází.

V této fázi přípravy návrhu jízdního řádu pro železniční dopravu, proto Plzeňský kraj ani nemůže disponovat návrhem jízdního řádu, když tento návrh se teprve bude zpracovávat ze strany provozovatele, Správy železniční dopravní cesty, státní organizace. Termín předložení návrhu jízdního řádu ze strany provozovatele, SŽDC, s.o., je stanoven na červen 2018.