Záchranáři ve Stříbře mají novou výjezdovou základnu

obrazek
04. října 2016 11:01, aktualizováno 10:01, Mgr. Alena Marešová

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ZZS PK) v pondělí 3. října 2016 slavnostně otevřela novou výjezdovou základnu ve Stříbře. Záchranáři se do nového objektu přestěhovali ze zastaralých prostor v Alešově ulici.

„Záchranáři ve Stříbře sídlili v nevyhovujících prostorách, jejichž provoz byl také energeticky náročný. Proto bylo začátkem roku 2015 rozhodnuto o stavbě nové výjezdové základny, kterou z velké části uhradil zřizovatel zdravotnické záchranné služby, Plzeňský kraj, finančně se podílelo také město Stříbro,“ uvedla radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková s tím, že celkové náklady stavby činily zhruba 9,4 milionu korun bez DPH.

"O moderní výjezdovou základnu ZZS jsme ve Stříbře usilovali dlouhodobě. Poté, co jsme získali prostředky od našeho zřizovatele i příspěvek od města Stříbra, jsme mohli výstavbu budovy zahájit a nyní v ní záchranáři spustí provoz. Jsem přesvědčen, že tyto finanční prostředky jsou dobře investované a přispějí ke zkvalitnění přednemocniční neodkladné péče na Tachovsku. Oblast je totiž specifická skutečností, že v regionu momentálně nefunguje nemocnice s akutními lůžky. Proto je nutné pacienty dovážet do nemocnic v Plzni a ve Stodu, což často komplikuje obslužnost dalších pacientů tohoto regionu. Proto i ve Stříbře plánujeme zavedení tzv. rendez vous systému, kdy lékař a záchranář progresivně obsluhují závažně nemocné pacienty speciálně upraveným osobním vozem, který doplňuje výjezdová skupina rychlé zdravotnické pomoci,“ vysvětluje ředitel ZZS Pk Pavel Hrdlička s tím, že dojde opět k výraznému zlepšení poskytované péče v regionu.

Samotný objekt ZZS PK ve Stříbře je jednopodlažní, nepodsklepený, se dvěma úrovněmi stropní konstrukce. Garáž tvoří vyšší část objektu a jsou v ní tři garážová stání. V budově je zázemí pro dvě výjezdové skupiny ZZS a dispozičně oddělená část lékařské pohotovostní služby (LPS).

Začátek projektu je datován do roku 2015, samotná stavba v areálu bývalých kasáren byla zahájena 3. března 2016 a dokončena byla v plánovaném termínu 31. srpna 2016. Poté začalo kolaudační řízení ukončené samotným kolaudačním souhlasem s datem 13. září 2016. Náklady na realizaci se vyšplhaly na celkovou částku 7 750 000 Kč bez DPH (z toho částku 1,5 milionu Kč uhradilo město Stříbro), což je 9 377 500 Kč včetně DPH.

Slavnostního otevření nové výjezdové základny se zúčastnili zástupci ZZS PK, Plzeňského kraje - náměstkyně Zdeňka Lišková a radní Milena Stárková, členové Parlamentu ČR – poslanec Václav Votava a senátor Miroslav Nenutil, představitelé města Stříbra v čele se starostou Karlem Lukešem, ředitelé příspěvkových organizací a příslušníci ostatních složek integrovaného záchranného systému.

Fotografie: