Výstava v Schönsee představuje turistické cíle v Plzeňském kraji

obrazek
16. února 2015 10:56, aktualizováno 09:56, Bc. Eva Mertlová

Ve čtvrtek 5. února 2015 byla v Centru Bavaria Bohemia za přítomnosti radního pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslava Šobra, otevřena výstava "NEJ Plzeňského kraje 2015", kterou připravilo Západočeské muzeum v Plzni ve spolupráci s reprezentantkou Plzeňského kraje pro Horní Falc a Dolní Bavorsko Simonou Fink a Odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Výstava, jejíhož zahájení se též zúčastnil ředitel Krajského úřadu Plzeňského kraje, Jiří Leščinský, a vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Alena Svobodová, nabízí primárně německým návštěvníkům možné cíle, které stojí za to v našem kraji navštívit, a to z netradičního pohledu prostřednictvím leteckých snímků.

Fotografie Jiřího Bergra z roku 2003 zachycují nejenom naše památky, ale i přírodní lokality a technické památky, jako je např. železniční most v Chrástu. Fotografie pana Váchala z roku 2013 pak na vystavených bannerech přináší fotografie národních kulturních památek a městských a vesnických památkových rezervací v Plzeňském kraji. Vystavené letecké snímky tak získaly díky desetiletému časovému rozdílu zajímavou vypovídací hodnotu.

Západočeské muzeum připravilo doprovodnou výstavu, která představuje výběr nejzajímavějších poutních míst a míst zvláštní zbožnosti na území plzeňské diecéze. Návštěvníci se budou moci seznámit s jejich historií za pomoci současných fotografií i historické dokumentace. V případě poutních míst se jedná skutečně o regionální fenomén, někteří autoři označují v nadsázce západ Čech dokonce jako druhou "Svatou zemi" kvůli velkému množství poutních míst a v nich uctívaných milostných obrazů a soch.

Přestože je výstava primárně určena německým návštěvníkům, i pro české návštěvníky může být zajímavé připomenout si zajímavá místa plzeňského regionu v prostorách česko-německého centra v bavorském pohraničí. Výstava potrvá do 15. března 2015.

Fotogalerie