Výstava představí projekt „Hlasy dětí – a co s tím uděláme?“, který kope za práva dětí

obrazek
01. března 2016 10:16, aktualizováno 09:55, Mgr. René Zeithaml

Osm dětí, s nimiž se život nemazlil a u nichž dospělí zapomněli, že mají také svoje práva. To jsou hlavní hrdinové krátkých animovaných filmů, které vznikly v rámci projektu "Hlasy dětí – a co s tím uděláme?" plzeňské neziskové organizace DOMUS – Centrum pro rodinu. Cílem projektu je zvýšit povědomí o právech dětí a podpořit tak jejich šanci rozvinout svůj potenciál. Ve vstupní hale krajského úřadu je od pondělí 29. února 2016 k vidění výstava představující základní poslání projektu a vznik filmů. Panely s animacemi, informacemi či citáty si zde mohou návštěvníci prohlédnout až do konce března.

Filmy představují reálné příběhy dětí, s nimiž pracovali a pracují zaměstnanci naší organizace. Samy děti se pak podílely i na vzniku filmů, které jsou volně ke zhlédnutí na kanálu YouTube. Výstava na Krajském úřadě Plzeňského kraje představuje autentické materiály, jak snímky vznikaly," říká ředitelka neziskového organizace DOMUS – Centrum pro rodinu Romana Svobodová a dodává: „Ne všechny děti mají stejně příznivý start do života, přesto chceme ukázat, že stačí málo, aby prožily spokojenější dětství a jednou se staly právoplatnými členy společnosti, a ne lidmi závislými na sociálním systému. Práva dětí jsou jejich právem na budoucnost."

Filmy, jež jsou součástí DVD, které 29. února 2016 na Krajském úřadě Plzeňského kraje slavnostně pokřtil člen Rady Plzeňského kraje pro oblast sociálních služeb Zdeněk Honz, ředitelka organizace DOMUS – Centrum pro rodinu Romana Svobodová a zástupkyně velvyslankyně Norského království Monica Stensland, je možné použít jako didaktickou pomůcku pro společensko-vědní obory na základních a středních školách. Obsahují vždy příběh konkrétního dítěte a také komentáře předních českých odborníků. Na vybraných školách budou uspořádány ukázkové hodiny, jak s DVD pracovat, a vznikne metodická příručka s video ukázkami, která bude k dispozici na webových stránkách projektu a dalších komunikačních kanálech.

Projekt podporuje Plzeňský kraj. „Na potřeby děti se často myslí z hlediska hmotného zabezpečení. To, že je pro děti obvykle důležitější, jak je jejich okolí vnímá, jak respektuje jejich názory a práva, se často zapomíná. Proto Plzeňský kraj podpořil aktivitu neziskové organizace Domus, která má na toto téma upozornit," říká člen Rady Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz.

Fotogalerie:

  
 

Projekt "Hlasy dětí – a co s tím uděláme?" začal v lednu 2015. Je financován z prostředků Malého grantového schématu programu CZ 04 Ohrožené děti a mládež FM EHP 2009 – 2014. Zaměřuje se na oblasti, jako je zájem dítěte "nade vše", právo dítěte na rodinu, právo na informace, právo na zapojení do rozhodovacích procesů, právo na ochranu soukromí a právo na vzdělání. V centru zájmu jsou tedy práva, s jejichž uplatňováním či neuplatňováním se sociální pracovníci neziskové organizace DOMUS nejvíce setkávají.

DOMUS – Centrum pro rodinu je nezisková organizace, která učí rodiny zvládat náročné situace, jako je například tíživá finanční situace, rozpad rodiny, výchovné problémy u dětí, dlouhodobé nemoci, závislosti apod. Poskytuje také služby náhradním rodinám, tedy pěstounům a dětem, které z různých důvodů nemohou žít ve vlastní rodině.