Výstava Františka Kupky byla zahájena

obrazek
04. června 2014 12:51, aktualizováno 11:51, Mgr. Jana Filípková

Radní Plzeňského kraje pro oblasti kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslav Šobr ve čtvrtek 29. května slavnostně zahájil výstavu „Orbis pictus Františka Kupky. Mezi symbolismem a reportáží.“, která je umístěna v prostorách Výstavní síně „13“ Západočeské galerie v Plzni. Výstava se zaměřuje na počáteční období tvorby jednoho z významných průkopníků abstraktní malby Františka Kupky (1871–1957), jež bylo dosud neprávem spíše opomíjeno.

„Věřím, že vystavená díla z poloviny devadesátých let 19. století a z počátku 20. století, kdy se Kupka věnoval především grafickému dílu, ilustrátorské práci a přispíval svými kresbami do ilustrovaných revuí a satirických časopisů, osloví nejširší publikum, ale zároveň je ocení i odborná veřejnost,“ říká Jaroslav Šobr, který je přesvědčen, že „po dlouhých letech je to jedinečná příležitost zhlédnout v České republice díla zapůjčená z pařížského Musée d’Orsay a soukromých sbírek z Francie, a to přímo v Plzni.“

Výstava vznikala v období tří let, k čemuž mj. přispěla i náročná jednání s řadou zapůjčitelů. Z Národní galerie v Praze bylo zapůjčeno jedno dílo, a to obraz „Peníze“ přímo ze stálé expozice z Veletržního paláce v Praze.

Vystavená díla je možné v prostorách Západočeské galerie v Plzni vidět až do neděle 7. září 2014.

 

Fotogalerie: