Vyjde čtvrtý díl Knížky o zvířatech?

obrazek
21. listopadu 2014 15:22, aktualizováno 25. listopadu 2014 12:38, Mgr. Jana Filípková

Komponovaným pořadem z literární tvorby známé plzeňské výtvarnice Dany Raunerové byla ve středu 19. listopadu v podvečer zahájena výstava prací dětí z výtvarného kroužku Skřítek při SSUPŠ Zámeček "Když to skřítci rozjedou..." v Divadle Alfa. Ty vede právě zmiňovaná výtvarnice a pedagožka SSUPŠ Zámeček v Plzni- Křimicích už třetím rokem.

Během večera zazněly nejen básně z Knížek o zvířatech 1., 2, 3. a z ještě nevydaného čtvrtého dílu v přednesu samotné autorky, ale také písničky na tyto texty z dílny Michala Vaniše v podání muzikantů a herců spřízněných s Divadlem Alfa - Mileny Jelínkové, Ladi Sosny, Pavla Sučka a jejich hostů, kteří museli na poslední chvíli zastoupit nemocného Jiřího Tarantíka.

"Jsem rád, že v regionu působí všestranní umělci jako je Dana Raunerová, kteří svou tvorbou dokáží nadchnout malé i velké. Autorka dokáže propojit několik tvůrčích oblastí - literární, taneční, hudební, výtvarnou v jeden vyvážený celek, což považuji za velmi praktické, ale i vzácné.  Její tvorba v podání dospělých interpretů či malých dětí oslovuje široké publikum,” říká radní Plzeňského kraje pro oblasti kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslav Šobr. Nejen on s potěšením přijímá skutečnost, že v roce 2015 autorka plánuje vydání čtvrtého dílu Knížky o zvířatech a také CD s cca 15 písničkami. Společně s předcházejícími díly tak vzniká vhodný materiál nejen pro domácí čtení a pohodu, ale především pro mateřské i základní školy, a v případě písniček i pro sbory základních uměleckých škol.

Že tomu tak je už teď, dokázaly svým profesionálním vystoupením děti z pěveckého sboru Kvíčaly ZUŠ Třemošná pod vedením Jarmily Žižkové a malí stepaři ze Studia Step by Step Kamily Borovské. Děti svým dokonalým vystoupením obecenstvo v přeplněném sále skutečně nejen překvapily, ale hlavně nadchly.

Pořad, který vznikl i za podpory Plzeňského kraje, byl věnován Dětskému centru Plzeň. Jim je také určen celkový výtěžek z dobrovolného vstupného, které činilo více než 3 tisíce korun.

Vystoupení proběhlo, ale samotná výstava potrvá až do konce kalendářního roku, a tak bude dost příležitostí ji zhlédnout. A je co vidět! Dana Raunerová s dětmi pracuje hlavně na velké formáty. Obrazy svou lehkostí a svěžestí, stejně tak i barevnou skladbou a kombinací výtvarných materiálů působí pozitivně a vyzařují nevídanou energii. Foyer Alfy je jimi prozářen, a ne náhodou během samotné vernisáže padla vícekrát i poznámka, že jejich spřízněnost s tvorbou samotné Dany Raunerové je velmi blízká. Malby dýchají, jsou velkorysé a naplněné citem, a to stejně tak jako verše z Knížek o zvířatech vytvořilo ve středu v Alfě neopakovatelnou atmosféru, která je nám tolik zapotřebí. Atmosféru lásky.

„Jsem přesvědčen, že opakování takovýchto pořadů přispívá k oživení kulturní plzeňské scény. Mohly by být nasměrovány jak k veřejnosti, tak i na školy mateřské a základní. Komponovaný pořad dokázal, že se zde rodí materiál s velkým potencionálem tvůrčím, jazykovým, citovým i výchovným. To všechno v sobě nesou texty z Knížek o zvířatech,“ dodává Jaroslav Šobr.

Fotogalerie: