Vodní záchranáři mají díky Plzeňskému kraji nové plavidlo

obrazek
24. června 2016 11:22, aktualizováno 10:22, Bc. Eva Mertlová

Díky Plzeňskému kraji bude Vodní záchranná služba (VZS) na Hracholuskách lépe připravena na záchranu tonoucích. Ve čtvrtek 23. června totiž záchranáři převzali nové záchranné plavidlo, které za 850 tisíc korun pořídil Plzeňský kraj. Slavnostní předání plavidla se uskutečnilo na náměstí Republiky v Plzni, za přítomnosti radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Mileny Stárkové a generálního vikáře Plzeňského biskupství.

„Nové plavidlo bude sloužit jako náhrada za nefunkční staré záchranné plavidlo, které se na konci loňské sezóny porouchalo tak, že je neopravitelné. Nové plavidlo má jednu velkou přednost, a to, že je díky výklopné přední části schopno převážet i osoby na invalidním vozíku,“ vysvětluje Pavel Barák, člen prezidia VZS a velitel záchranného odřadu Plzeňského kraje.

Radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková k tomu dodává: „Záchrana lidského života stojí vždy na prvním místě a věřím, že nové plavidlo přispěje na Hracholuské přehradě k rychlejší zdravotní péči. Vodní záchranáři pracují bez nároku na mzdu a vychovávají mladou generaci, za to jim patří poděkování. Přeji všem, aby jejich zásahy měly vždy šťastný konec.“

Při slavnostním předání požehnal novému plavidlu také generální vikář z Plzeňského biskupství.

V Plzeňském kraji na otevřené vodní ploše přehrady Hracholusky působí pobočný spolek Plzeň. Letní služba byla znovu obnovena v roce 2010, a to po dlouhých 12 letech. Nejčastěji záchranáři vyjíždí v místech nevětších kempů (Trans Kemp, Radost a kemp Keramika). Jedná se především o poranění při sportu nebo poranění po požití návykových látek, nejčastěji jde o alkohol. Také musí záchranáři často vyjíždět k místním chatařům s náhlými zdravotními potížemi.

Vodní záchranáři slouží jako „First respondeři“, to znamená, že poskytují základní první pomoc do příjezdu Zdravotnické záchranné služby. V sezóně 2016 slouží 42 záchranářů a 10 budoucích záchranářů, kteří se zaučují a připravují na službu v dalších letech.

V roce 2015 vyjížděli vodní záchranáři k záchraně 97 osob, v roce 2014 k 67 osobám a v loňském roce pomohli celkem 76 osobám.

Fotogalerie