Vítězství si odnesly týmy z Plzeňského kraje

obrazek
17. dubna 2018 17:19, aktualizováno 16:19, Mgr. Jana Filípková

V letošním roce poprvé došlo ke sloučení dvou soutěží určených žákům středních odborných škol, a to 10. ročníku soutěže "„NE“ tradiční karafiát" a 14. ročníku  "Jarní kuchařské soutěže". Obě soutěže za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové a radní pro životní prostředí Radky Trylčové organizované Odbornou střední školou výroby a služeb v Plzni se uskutečnily ve středu 11. dubna 2018 v prostorách Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni.

Již z témat vyplynula vzájemná propojenost oborů, kdy šest dvoučlenných družstev zahradnic a zahradníků vytvářely své kreace na téma „Pocta kuchařskému řemeslu“ a budoucí kuchařky a kuchaři v 10 soutěžních týmech ve svých výsledných pracech vzdávali „Poctu zahradnickému řemeslu“.

„Je úžasné sledovat zručnost a nápaditost jednotlivých soutěžících, ale i vzájemnou kooperaci a respekt při plnění soutěžních úkolů ve dvoučlenných družstvech. Porotci, kteří hodnotí výtvarné a estetické pojetí úkolu, ale i technické provedení a celkový dojem, nemají lehkou práci vybrat ty nejlepší. Každá soutěžní kreace, která zde vznikla, je velmi originální a jedinečná a dosahuje profesionální úrovně“, podotkla Ivana Bartošová sledující práci jednotlivých žákyň a žáků ze čtyř krajů České republiky. Ta ocenila také „zásluhy učitelů odborných škol připravujících učně, ale i pořadatele". "Je vidět, že ti všichni se věnují své práci nad rámec svých běžných povinností“.

Obě soutěže jsou určeny pro jednotlivce odborných škol zahradnického a gastronomického oboru vzdělávacích programů kategorie E z České republiky. Soutěžní klání  je zaměřené na vazačské a aranžérské práce z přírodních materiálů a přípravu gastronomických výrobků a přípravu tabule.

Skutečnost, že se zde pravidelně setkávají žáci škol z celé republiky v tak hojném počtu, svědčí o tom, že odborné školství je významným článkem vzdělávacího systému ČR a je o něj z řad uchazečů stále zájem.

 

Fotogalerie: