Vánoční setkání v seniorských zařízeních Plzeňského kraje

obrazek
21. prosince 2017 15:00, aktualizováno 14:00, Bc. Eva Mertlová

Připomenout si nejkrásnější svátky v roce patří mezi tradice i v zařízeních Plzeňského kraje, kterými jsou také domovy pro seniory. Náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz navštívil ve středu 20. prosince 2017 Dům sociální péče Kralovice a také Domov pro osoby se zdravotním postižením Horní Bříza.

Program v DSP Kralovice zahájil ředitel domova Josef Trčka, který společně s  náměstek hejtmana Zdeňkem Honzem popřáli všem klidné prožití svátků vánočních a do nového roku hlavně zdraví. Poděkovali také zaměstnancům domova za jejich celoroční nelehkou práci.

Nazdobený vánoční stromeček se rozzářil, junáci přinesli betlémské světlo, kterým rozsvítili připravenou lucernu. Následovalo hudební vystoupení žáků Základní školy Kralovice, kteří pod vedením Terezy Kupkové zazpívali české vánoční koledy, ale i vánoční songy v angličtině.

Dalším příjemným překvapením bylo vystoupení studentů I. ročníku Střední školy v Kralovice, kteří  studují obor "sociální činnost" a úzce spolupracují s DSP Kralovice, kam v rámci studia dochází na praxi. Nejenže klientům zazpívali, ale rozdali jim vánoční perníčky a na mlsání každému dali kousek vánočky. Na závěr dostali všichni vystupující drobné dárky.

Fotogalerie

   

Domov pro osoby se zdravotním postižením Horní Bříza připravil dvouhodinový program plný hudby, zpěvu a soutěží. Ke klientům a zaměstnancům, kteří zcela zaplnili společenský sál, promluvil ředitel domova Jiří Horník, který poděkoval zaměstnancům za odvedenou práci a klientům popřál hodně zdraví a spokojenosti. Náměstek hejtmana Zdeněk Honz informoval přítomné o zvyšování důchodů v roce 2018, dále o navýšení finančních prostředků ve státním rozpočtu na oblast sociálních služeb, který umožní poskytovatelům těchto služeb nejen zvyšování mezd a platů zaměstnancům, ale i zlepšení kvality života všem klientům.

Václav Žákovec hrál klientům oblíbené "šlágry", zaměstnanci domova připravili různé soutěže, při kterých museli klienti dokazovat svoji zručnost a rychlost. Jako každý rok paní kuchařky připravily výborné pohoštění, na kterém se všichni pochutnali.

Fotogalerie