V Plzni byla otevřena nová budova Ústavu umění a designu

obrazek
23. října 2012 11:07, aktualizováno 10:07, Mgr. Světlana Budková

Ve čtvrtek 18. října 2012 byla slavnostně otevřena nová budova Ústavu umění a designu v Plzni.
Slavnostního otevření se za Plzeňský kraj zúčastnil Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblasti školství, mládež, sport a ekonomiku.

Třípodlažní stavba byla dokončena s šestiměsíčním předstihem, a mohla tak studenty uvítat rovnou se začátkem nového akademického roku. Její předností je především variabilita uspořádání ateliérů podle jejich aktuálních potřeb či možnost přetvoření celého prostoru na galerii.

Industriální budova ve tvaru hřebene architektonickým řešením trochu připomíná průmyslovou halu – továrnu na umění. Její výška je 11 metrů.
Celkový koncept architektů APA pod vedením Jana Štípka je založen především na variabilitě prostor a celkové provázanosti a stmelení všech ateliérů. Interiér tvoří na 8.000 m2 několik odlišných komponent: obrovské atrium a galerie v přízemí, ateliéry zabírající hlavní plochu prvního patra a kancelářské prostory a kabinety pedagogů. Západní prosklenou stěnu administrativního bloku chrání před přehříváním polopropustná plachta prezentující výtvory studentů jednotlivých ateliérů.

V budoucnu ponese fakulta jméno světově uznávaného česko-amerického designéra a plzeňského rodáka Ladislava Sutnara.