V Plzeňském kraji zahájil činnost Teritoriální pakt zaměstnanosti

obrazek
04. června 2018 14:54, aktualizováno 13:54, Mgr. Jana Filípková

Plzeňský kraj se řadí mezi ekonomicky nejúspěšnější regiony v rámci ČR, vykazuje téměř nulovou nezaměstnanost a klíčovým aktuálním problémem je nedostatek pracovních sil. Vytváření podmínek pro ekonomický rozvoj regionu je komplexním tématem. Zahrnuje populační změny, systém vzdělávání a také vývoj požadavků zaměstnavatelů na množství i kvalifikaci zaměstnanců. Zaměstnavatelé i instituce, které se těmito tématy zabývají se rozhodli intenzivně spolupracovat v rámci Teritoriálního paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje. Spolupráce spočívá v  komunikaci a hledání shody na způsobech řešení. Takováto platforma doposud v regionu chyběla.

Hlavním cílem Teritoriálního paktu zaměstnanosti (TPZ) Plzeňského kraje je přispět ke zmenšení strukturálních problémů na regionálním trhu práce a ke zkvalitnění nabídky pracovních míst. Aktivity Paktu výrazně přispějí k řešení hlavních problémů regionální ekonomiky, které přímo souvisejí se zaměstnaností a vzděláváním v Plzeňském kraji.

„V důsledku růstu ekonomiky a demografického úbytku počtu obyvatel v produktivním věku je zájem zaměstnavatelů o pracovní sílu enormní. Projevuje se to například růstem mezd, nebo nárůstem počtu zahraničních pracovníků. Je v dlouhodobém zájmu Plzeňského kraje, aby ve struktuře pracovních míst bylo více pracovních příležitostí, která vyžadují vysokou úroveň kvalifikace a nabízejí příznivější mzdové ohodnocení“, říká náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová.

„Plzeňský kraj jako zřizovatel středních škol je významným partnerem takovéto regionální platformy. Máme zájem se do takto zaměřeného partnerství aktivně zapojit, a z toho důvodu jsme se rozhodli fungování Teritoriálního paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje finančně podpořit“, uzavírá Ivana Bartošová.

Pakt zaměstnanosti vznikl uzavřením dohody o spolupráci mezi Plzeňským krajem, Regionální hospodářskou komorou Plzeňského kraje, Asociací hospodářských komor Jihozápad, Regionální radou odborových svazů ČMKOS Plzeňského kraje, Úřadem práce ČR – Krajská pobočka v Plzni a Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje, která byla pověřena zajištěním organizace této platformy.

O vstup do regionálního partnerství již projevila zájem řada subjektů, které v březnu letošního roku vytvořily 27 členný Řídící výbor. Dalším partnerům se nabízí účast na základě bezplatné dohody o partnerské spolupráci, která umožní například přístup k analýzám a studiím, či účast na tematických seminářích. Obdobně formované partnerství vzniká v řadě regionů EU. V ČR bylo ustaveno již ve všech krajích.

Teritoriální pakt zaměstnanosti Plzeňského kraje je otevřen také pro další partnery a zájemce. Do konce letošního roku bude osloveno 70 nejvýznamnějších regionálních zaměstnavatelů a institucí s nabídkou partnerství a možností přispět svými zkušenostmi k rozvoji kvality lidského kapitálu a pracovních míst v Plzeňském kraji.