V Nepomuku jednalo Prezidium Evropského regionu Dunaj-Vltava

obrazek
13. listopadu 2015 11:49, aktualizováno 10:49, Mgr. René Zeithaml

V pátek 6. listopadu 2015 zasedalo v Nepomuku, pod vedením náměstka hejtmana Ivo Grünera, politické Prezidium Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV). Jedná se o pracovní společenství Plzeňského kraje, Jihočeského kraje, Kraje Vysočina, Horního Rakouska, Horního Falcka, Dolního Bavorska s Altöttingem, Horního Rakouska a dolnorakouského Mostviertelu a Waldviertelu. Nejvyšší představitelé evropského regionu se zde seznámili s aktualitami z činností jednotlivých znalostních platforem, v nichž mají čeští, bavorští a rakouští odborníci možnost rozvíjet své nápady a připravovat projekty s přínosem pro celý euroregion.  Plzeňský kraj má na starost znalostní platformu cestovního ruchu orientovaného na přírodu a zdraví, města a kulturu. Na setkání Prezidia byly dále prezentovány informace o aktivitách podpořených z akčního rozpočtu nebo o akcích, při nichž se evropský region v letošním roce prezentoval veřejnosti.

K největším událostem letošního roku patřila akce "Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava" organizovaná Plzeňským krajem u příležitosti letošního předsednictví v ERDV – jednotlivé partnerské regiony se zde prostřednictvím gastronomických specialit a dárkových a tištěných materiálů prezentovaly široké veřejnosti, pro malé i velké návštěvníky byl připravený bohatý kulturní program.

Jedním z bodů programu jednání bylo schválení rozpočtu kanceláře ERDV na rok 2016. I v příštím roce bude evropský region realizovat a finančně podporovat různé aktivity a projekty s pozitivním přínosem pro území ERDV. Prezidium se dále usneslo na pořadí, v jakém se partnerské regiony vystřídají v předsednictví ERDV, v příštím roce převezme od Plzeňského kraje předsednickou funkci zástupce země Dolní Rakousko. V závěru zasedání náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner využil příležitosti a poděkoval svým politickým kolegům za účinnou propagaci Plzně - Evropského hlavního města kultury 2015 ve svých regionech.

Fotogalerie: