V Klenčí pod Čerchovem byl otevřen Dům přírody Český les

obrazek
22. ledna 2016 11:21, aktualizováno 10:21, Mgr. René Zeithaml

Přímo na náměstí v Klenčí pod Čerchovem byl 21. ledna 2016 za přítomnosti ministra životního prostředí Richarda Brabce, radního pro životní prostředí a zemědělství Plzeňského kraje Václava Štekla, zástupců Plzeňského kraje a dalších hostů slavnostně otevřen Dům přírody Český les.

Po úvodním slovu starosty městyse Klenčí pod Čerchovem Jana Bozděcha a ostatních významných hostů se se přítomní zúčastnili prohlídky zrekonstruovaného objektu bývalé staré pošty a výstavy, která se zaměřuje na vývoj přírody a krajiny ve zdejší CHKO Český les. „Plzeňský kraj se podílel na vzniku CHKO Český les v roce 2005, proto vítáme otevření Domu přírody v Klenčí, neboť ten zpopularizuje Český les nejen občanům Plzeňského kraje," uvedl radní PK Václav Štekl.

Stavba vznikla za finanční podpory Ministerstva životního prostředí z Operačního fondu Životní prostředí.

Maskotem domu přírody Český les je bílý čáp, který návštěvníky provede celou expozicí od prvotní kolonizace, přes selské baroko, rozvoj průmyslové výroby, především sklářství až po vylidnění obcí v době studené války.

Dům přírody chce oslovit nejen širokou veřejnost, ale i školy. Kromě trvalé interaktivní výstavy se zde budou pořádat různé vzdělávací akce, programy a hry za účelem poznat přírodu Českého lesa, naučit se vnímat krajinu a umět ji chránit. Budou zde prezentovány regionální produkty, řemesla a místní folklór. Návštěvníci se budou moci zúčastnit kulturních programů či tvůrčích dílen.

Fotogalerie: