Úspěšní řešitelé fyzikální a astronomické olympiády si převzali ceny v rámci Dne s fyzikou

obrazek
26. května 2016 14:59, aktualizováno 13:59, Bc. Eva Mertlová

V rámci 9. ročníku Dne s fyzikou byly ve čtvrtek 26. května 2016 v prostorách Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni k vidění zajímavé fyzikální pokusy a netradiční hrátky s vědou. Součástí programu bylo také vyhlášení nejlepších řešitelů fyzikální a astronomické olympiády pro Plzeňský kraj. Ceny předával vítězům radní Jaroslav Šobr, rektor Západočeské univerzity v Plzni a zástupci partnerů akce.

Už předchozí den se milovníci fyziky a astronomie mohli zúčastnit zajímavých přednášek, které zaplnily také čtvrteční dopoledne. Přímo v sále učiliště však už řádili vědci. Ti malým i velkým návštěvníkům předvedli mnohé pokusy dokazující, že fyzika je vědou zajímavou. Po praktické části Dne s fyzikou přišlo na řadu vyhlášení těch nejlepších. Soutěžilo se v kategoriích A - H, a to dle věku, ve fyzikální i astronomické části. V každé kategorii byla vyhlášena nejlepší pětice vítězů.

"Právě tyto olympiády dokazují, že mezi dětmi je o vědu zájem. Proto je třeba je podporovat v každé aktivitě, díky níž získávají kladný vztah k fyzice i dalším vědním oborům," uvedl při vyhlášení radní Jaroslav Šobr.

Den s fyzikou pořádá každoročně katedra matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Cílem akce je především podpořit zvýšení zájmu dětí a mládeže o studium vědních oborů.

Fotogalerie