Úspěch Západočeské galerie v Plzni a Západočeského muzea v Plzni na XII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2013

obrazek
21. května 2014 15:43, aktualizováno 14:43, Mgr. René Zeithaml

Po loňském úspěchu Západočeského muzea v Plzni a Západočeské galerie v Plzni v prestižní národní soutěže muzeí Gloria musaealis dosáhly obě organizace dalšího úspěchu.

V Kategorii Muzejní výstava roku 2013 obdrželo Západočeské muzeum v Plzni zvláštní cenu - čestné uznání – za výstavu "Džungle za plotem". Západočeská galerie v Plzni získala od odborné poroty III. místo za výstavu "Palmy na Vltavě. Primitivismus, mimoevropské kultury a české výtvarné umění 1850-1950".

Slavnostní předání se uskutečnilo ve čtvrtek 15. května 2014 od 17:00 hodin ve Sladkovského sále Obecního domu v Praze za účasti člena rady Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslava Šobra.

Soutěž, kterou pořádá Ministerstvo kultury ČR a Asociace muzeí a galerií ČR, si klade za cíl upozornit veřejnost na přínos muzeí a galerií k zpřístupňování a využívání kulturního dědictví i k jeho ochraně a na špičkové výkony institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví.

Soutěžit je možné ve třech kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Letošní soutěže se zúčastnilo 61 muzeí a galerií s 90 soutěžními projekty.

Fotogalerie ze slavnostního předání: