Tyfloservis Plzeň má cvičnou kuchyni pro osoby se zrakovým postižením

obrazek
12. února 2019 16:42, aktualizováno 15:42, Mgr. René Zeithaml

V prostorách Tyfloservisu Plzeň byla v úterý 12. února 2019 představena cvičná kuchyně pro osoby se zrakovým postižením. Slavnostního přestřižení pásky se ujala radní Plzeňského kraje Radka Trylčová a náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková.

Tato cvičná kuchyně je již šestou speciálně upravenou kuchyní v ČR, která bude umožňovat nácvik sebeobsluhy, tedy činností, při kterých si osoby se zrakovým postižením nacvičují obsluhu běžných zařízení a spotřebičů, jako je mikrovlnná trouba, lednice, pečící trouba apod. Zároveň se zde budou klienti Tyfloservisu učit postupy krájení, vaření, pečení, smažení, stolování atd. Kuchyně je navržena tak, aby zahrnovala co nejvíce ukázek řešení v moderní kuchyni. Je vybavena barevnými kontrasty a kvalitním osvětlením. Pro zajištění bezpečnosti při práci je prostor kuchyně vybaven různými typy ochranných prvků. Bude sloužit nejen k nácviku sebeobsluhy, ale také při konzultacích s klienty, kteří uvažují o úpravách ve své domácnosti.

Projekt cvičné kuchyně by nebylo možné realizovat bez finanční podpory Plzeňského kraje, ČSOB, DSA Prague Diplomatic Spouses Association, firmy Blum a Magistrátu města Plzně. Design kuchyně vytvořila Veronika Loušová, realizátorem byla společnost Koželuha – Český truhlář, s.r.o.

Fotogalerie: