Týden sociálních služeb probíhá i v zařízeních Plzeňského kraje

obrazek
06. října 2015 16:58, aktualizováno 15:58, Bc. Eva Mertlová

Druhý říjnový týden probíhá ve znamení sociálních služeb. Také proto uspořádali v Domově pro osoby se zdravotním postižením Milíře na Tachovsku Den otevřených dveří domova. Za vedení Plzeňského kraje navštívil zařízení, jehož je právě kraj zřizovatelem, radní Zdeněk Honz.

Domov, který funguje již více než 20 let a má kapacitu 65 lůžek, v současné době pečuje o 63 klientů ve věku 3 – 40 let. Někteří z nich za pomoci úžasných vychovatelek i dalších zaměstnanců secvičili kulturní vystoupení určené právě této akci. V hledišti společenského sálu domova se objevili žáci ZŠ Zárečná Tachov a také studenti učiliště v Plané na Tachovsku. Obě tyto školy s DOZP Milíře dlouhodobě spolupracují a žáci i studenti se účastní společných akcí, které pak mají pro obě strany zcela nový nádech.

Po kulturním vystoupení klientů domova přišli na řadu policisté a hasiči, kteří dětem i návštěvníkům předvedli ukázky zásahu, práci policejního psovoda a také třeba hasičské auto.

"Společnost si musí uvědomit, že je nutné takovýmto lidem pomáhat, postarat se o ně. A pokud nemá každý tu možnost, jsou tady právě takováto zařízení, která mnohdy klientům nahrazují rodinu a domov," uvedl radní Zdeněk Honz.

Fotogalerie

     

V rámci Týdne sociálních služeb navštívil radní Zdeněk Honz také DOZP Horní Bříza, kde uspořádali zaměstnanci s klienty skvělé představení ve formě módní přehlídky. Modely samozřejmě předváděli „na vlastní kůži“ sami senioři a obyvatelé domova. Jako tečka za kulturním odpolednem přijeli zahrát Duo Renata a Josef Pospíšilovi, kteří dokázali rozehrát úsměv na každé tváři v sále.

Fotogalerie