Studentni soutěžili ve vaření z lokálních potravin

obrazek
20. března 2015 12:04, aktualizováno 11:04, Bc. Eva Mertlová

Plzeňské Peklo se ve čtvrtek 19. března 2015 zaplnilo milovníky jídla. Uskutečnila se tady kuchařská soutěž středoškoláků Vaříme to slow. Tu uspořádál Plzeňský kraj ve spolupráci se sdružením Envic. Akce je součástí velkého přeshraničního projektu zaměřeného na moderní vaření.

Příprava týmu Hotelové školy Plzeň započala už brzy ráno. Slunce ještě nevyšlo a tři kluci Vilém Kasík, Daniel Kulda a Tomáš Malý ožívají. Musí si připravit všechny suroviny, ze kterých je složené tříchodové menu. Ještě jednou si projdou, jak budou jídlo vařit, kdo jaké kroky provede, jak jídlo nandají, v jakém čase a musí zohlednit dalších tisíc deailů. Suroviny jsou naložené, trenérka paní Kabátová udílí ještě v autě poslední pokyny. Podobně se připravují další čtyři týmy ze středních gastronomických škol z Plzeňského kraje a Regensburgu.

Vaření je krásná dřina sama o sobě. Ovšem vařit před diváky, přísnými porotci, kteří jsou navíc skutečnými mistry svého oboru, je zátěž mnohem větší. Tříčlenné týmy z 5 středních škol musely za devadesát minut uvařit tříchodové menu postavené na sezónních lokálních surovinách. Jídla hodnotila porota složená z respektovaných kuchařů Oldřich Pítra (předseda – certifikovaný komisař AKC ČR), Vladislav Stuparič (kapitán Juniorského národního týmu kuchařů AKC ČR, certifikovaný komisař WACS, kuchař roku 1995, legenda), Filip Sajler (bývalý člen Národního týmu kuchařů AKC ČR, známý z pořadu české televize Kluci v akci), Martin Svatek (šéfkuchař hotelu Nautilus, člen Národního týmu kuchařů ČR), Václav Pach (šéfkuchař pivovarského dvora Purkmistr). Pětice těchto mistrů svého řemesla neposuzovala jen chuť jídel, ale i práci kuchařů, zacházení se surovinami, prezentaci jídel, jejich logickou stavbu apod.

Kdo vyhrál? Vlastně všichni, protože uvařili jídla, která byla krásná, chutná, nepostrádala šmrnc a uvařená byla z hlavních soutěžních surovin – kuře z Loužné, pstruh z Klatovského rybářství, tvaroh z minimlékárny Joma.

Porota vybrala jako vítěze partu kluků z Hotelové školy v Plzni. Druhá skončila Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy. Krásné třetí místo obsadila Střední škola Horažďovice.

"Vaříme to slow" však nebyla jen soutěž středních škol, ale přehlídka vynikajícího jídla. Doprovodný program obstarali Kluci v akci. Filip Sajler uvařil na místě nádherné jídlo z klatovského pstruha. Martin Svatek ukázal jak vaří člen Národního týmu kuchařů AKC ČR. Kuře z Loužné s jarní zeleninou by dostalo minimálně dvě hvězdy michelina. Kdyby se ovšem dostavili komisaři... S kávou čaroval Goran Jozić z Orient Coffee.

Zhruba desítka stánků byla plná fajnového jídla – farma Loužná, uzenář Plzák, pekař Sebera, Orient Coffee, Sady Nebílov... Prezentovaly se i všechny zapojené školy – Střední odborné učiliště Domažlice, Střední škola Horažďovice, Hotelová škola Plzeň, Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, BSZ Regensburg. K vidění byly i moderní gastronomické technologie firem Intergast a Vorwerk.

Fotogalerie

                        

foto: sdružení ENVIC