Staňkov se dočkal obchvatu

obrazek
28. prosince 2016 10:26, aktualizováno 09:26, Mgr. René Zeithaml

Ve středu 30. listopadu 2016 byla slavnostně otevřena přeložka silnice I/26 Staňkov dlouhá 2.972 m za 165.165.165 Kč bez DPH. Stávající trasa svými šířkovými a směrovými parametry nevyhovovala zejména dálkové dopravě, která zatěžovala okolí jak nadměrným hlukem, tak emisemi. Nepříznivě byla ovlivněna i bezpečnost chodců ve městě.

Výstavbou přeložky komunikace I/26 dojde k převedení dopravního zatížení mimo obec Staňkov, což výrazně přispěje ke zlepšení životního prostředí i bezpečnosti pěšího provozu ve Staňkově," uvedl na slavnostním otevření stavby generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Silnice I/26 je součástí mezinárodně významného dopravního koridoru Plzeň – Domažlice – Folmava – hraniční přechod do Německa. Stávající komunikace procházela centrem města Staňkov, kde byla oboustranně lemovaná přilehlou zástavbou. Silnice zde byla dopravně velmi zatížena, zejména těžkou kamionovou dopravou.

Stavba je navržena ke spolufinancování v rámci Operačního programu Doprava 2014 - 2020 a bude spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Za Plzeňský kraj se slavnostního otevření stavby zúčastnil náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Fotogalerie: