Sportovní gymnázium Plzeň začalo školní rok v nových prostorách

obrazek
01. září 2016 13:39, aktualizováno 12:39, Mgr. René Zeithaml

Během prázdnin se Sportovní gymnázium Plzeň přemístilo do nových prostor v Plzni – Skvrňanech na Vejprnické ulici. Celkové náklady na rekonstrukce nových prostor včetně výstavby nové multifunkční haly si vyžádaly 151 milionů korun.

Slavnostního přestřižení pásky před budovou Sportovního gymnázia se 1. září 2016 ujal hejtman Václav Šlajs, náměstek hejtmana Jiří Struček, ředitelka školy Milena Majerová a olympijský vítěz z Ria Lukáš Krpálek. „Jsem rád, že při takové slavnostní příležitosti – otevření nové budovy gymnázia – je přítomen vzácný host, olympionik Lukáš Krpálek," řekl v úvodu hejtman. Slavnostnímu otevření školy přihlížely desítky studentů, kteří pokaždé při vyslovení jméno zlatého medailisty bouřlivě tleskali. Po přestřižení pásky byla připravena debata s Lukášem Krpálkem a také prohlídka budovy školy.

Plzeňský kraj, který je zřizovatelem školy, se rozhodl přemístit gymnázium za účelem zkvalitnění výuky, a to jak teoretické, tak především sportovní. A právě areál v Plzni – Skvrňanech nabídl velký prostor pro realizaci sportovišť.

Nové prostory, které  jsou zároveň ve vlastnictví kraje, nabídnou žákům zrekonstruované a moderně vybavené učebny a odborné učebny za 33,9 mil. korun, venkovní hřiště na tenis, volejbal i jedno multifunkční hřiště za 10,8 mil. korun. Velké sportovní vyžití nabídne také multifunkční sportovní hala, která vyšla na 91,2 mil. korun. Výhodou pro žáky využívající internátní ubytování jsou nově zrekonstruované a vybavené prostory internátu, které si vyžádaly 5,9 mil. korun. Součástí nákladů ve výši 151 mil. korun jsou také nutné přeložky inženýrských sítí (kanalizační sběrač, kabely ČEZ, kabely Lidl, areálové elektro přeložky) za 9,2 mil. korun.

Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje sport jako vhodnou nejen volnočasovou aktivitu, proto právě podpora sportovně nadaných žáků formou kvalitních podmínek ke studiu v moderních prostorách byla naší prioritou v případě Sportovního gymnázia. Kromě lepších podmínek ke studiu bylo výrazným argumentem ke stěhování také to, že nyní sídlí gymnázium v našich prostorách, předchozí budova patřila městu Plzni," uvedl hejtman Václav Šlajs.

Fotogalerie: