Spolupráce Plzeňského kraje a Horní Falce je klíčová pro rozvoj obou regionů

obrazek
31. března 2017 13:19, aktualizováno 12:19, Mgr. René Zeithaml

Ve čtvrtek 30. března 2017 navštívil hejtman Josef Bernard a jeho náměstek pro dopravu Pavel Čížek Horní Falc - partnerský region Plzeňského kraje.

V doprovodu předsedy krajského zemského sněmu Horní Falce Franze Löfflera nejprve hejtman Josef Bernard navštívil firmu Stangl & Kulzer v Rodingu v okrese Cham, která se zabývá výrobou vysoce přesné techniky. Především vyrábí prototypy dílů pro automobilový průmysl, ale také strojírenství, elektrotechniku, lékařskou techniku a další obory a patří mezi nejinovativnější podniky v Horní Falci. Majitelé firmy hejtmanovi představili i prototyp automobilu, který sestrojili. Firma úspěšně spolupracuje se Středním odborným učilištěm Domažlice, z jehož žáků se díky tomuto partnerství často stávají zaměstnanci podniku. V současné době je ve firmě zaměstnáno 12 Čechů.

Franz Löffler poté přivítal hejtmana Josefa Bernarda a jeho náměstka Pavla Čížka v sídle hornofalckého krajského úřadu v Regensburku, kde proběhlo jednání věnované dopravě, a to především železničnímu spojení mezi Prahou a Mnichovem. Obě strany se jednoznačně shodly na podpoře modernizace této trati.   

„Vloni jsme slavili 150. výročí železnice Praha – Mnichov. Cesta mezi těmito dvěma městy tehdy trvala 7,5 hodiny. Za těch 150 let se spojení zrychlilo asi o hodinu, což je dnes opravdu nepřijatelné," řekl Franz Löffler. Ten nechal zadat studii, která potvrzuje vysokou potřebu této trati a výrazně podpoří snahu, aby se toto železniční spojení dostalo do tzv. spolkového plánu dopravních cest. Podle informací zástupců Plzeňského kraje tuto trať česká vláda podporuje, ale počítá v současné době spíše s variantou, že trať bude po sice celé délce elektrifikována, ale dvoukolejná bude pouze v úseku Plzeň – Stod. „Pokud vy dokážete prosadit variantu dvoukolejné trati, pomůže to i našemu vyjednávání," řekl Pavel Čížek.

Kromě železnice se hovořilo i o silničním spojení mezi Bavorskem a Plzeňským krajem i o veřejné dopravě.

Předseda krajského zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se shodli na tom, že vzájemná spolupráce je klíčová pro rozvoj regionů.  „Když se Horní Falc v rámci Bavorska vyvíjí lépe než ostatní regiony a Plzeňský kraj se vyvíjí lépe než ostatní kraje České republiky, musí to mít důvod. Jedním z důvodů úspěšného rozvoje této oblasti je bezpochyby to, že spolupracujeme," uvedl Franz Löffler. „Naše vztahy chceme rozhodně ještě zintenzivnit," řekl Josef Bernard a připomněl, že naše země k sobě mají historicky velmi blízko a mají tak na co navazovat.

Fotogalerie: