Soutěž "Řemeslo má zlaté dno" zná vítěze

obrazek
29. května 2015 10:01, aktualizováno 09:01, Bc. Eva Mertlová

Rukodělná soutěž "Řemeslo má zlaté dno" zná své vítěze, slavnostní vyhlášení a předání cen za účasti náměstkyně hejtmana Zdeňky Liškové a radního Jaroslava Šobra se uskutečnilo v plzeňské Techmanii.

Soutěž Řemeslo má zlaté dno vyhlašuje pravidelně již šestým rokem Plzeňský kraj pro žáky základních a středních škol. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 40 základních a 16 středních škol a učilišť. Porota hodnotila celkem 86 výrobků, vybírat mohli ale také návštěvníci Techmania science centra Plzeň, kde jsou výrobky do konce prázdniny vystaveny.

Účastníci soutěže soupeřili ve třech kategoriích. První kategorie byla pro žáky 1. – 5. třídy základní školy, druhá kategorie pak pro žáky 6. – 9. třídy základní školy. Kategorie třetí byla pro studenty 1. – 2. ročníku středních škol a učilišť. Posílat do soutěže mohli žáci různorodé výrobky např. hračky, suvenýry, oděvní doplňky, vyučovací pomůcky, vybavení do domácnosti apod. Jedinou omezující podmínkou bylo vlastnoruční vytvoření výrobku bez pomoci dospělých.

Tradiční rukodělná soutěž má za cíl především popularizovat řemeslné obory mezi žáky středních a základních škol a motivovat je ke studiu těchto oborů. Neméně důležitým úkolem soutěže je také podpora řemeslné zručnosti u žáků a studentů.

Vítězové:

 

  1. kategorie (1. – 5. třída základní školy)

Marek Černý – 22. ZŠ Plzeň – Vikingská loď

 

  1. kategorie (6. – 9. třída základní školy)

Eduard Pyntíř – ZŠ Tachov – Zimní krajina

 

  1. kategorie (1. – 2. ročník SOU a SŠ)

Lukáš Mikulka – SPŠ Tachov, Světce 1 – Mechanismy – transformace pohybu

Zvláštní ocenění mimo hlavní soutěžní kategorie:

 

Cena hejtmana Plzeňského kraje

Martin Černý – SOU elektrotechnické, Plzeň – Chladniho obrazce

 

Cena náměstka hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015

Kristina Vokounová – Základní škola Merklín – Velikonoční zajíček z pedigu

 

Cena odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje

Martin Strašek – Střední škola a základní škola Oselce – Růže

Za Plzeňský kraj předávali ceny náměstkyně Zdeňka Lišková a radní Jaroslav Šobr spolu s vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje Jaroslavou Havlíčkovou.

„Pořekadlo „zlaté české ručičky“ je stejně platné jako to, že řemeslo má zlaté dno, proto pořádáme tuto zajímavou soutěž, která každoročně poukazuje na velký počet manuálně zručných žáků a studentů. A doufáme, že řemeslo jim i díky tomu přiroste k srdci a budou se mu nadále věnovat,“ uvedl radní Jaroslav Šobr v úvodním slově zahájení vyhlašovacího ceremoniálu.

Fotogalerie