Soutěž Region 2016 letos hostila Nerudovka

obrazek
07. března 2016 13:16, aktualizováno 12:16, Mgr. René Zeithaml

Zimní království, plakát a kresba podle modelu, španělsky mluvená prezentace děl Antonia Gaudího, studentka ve vlastnoručně vyšívaném moravském kroji. To je jen zlomek témat, námětů i vlastních nápadů, které se ve dnech 22. a 23. ledna 2016 objevily v soutěži Region 2016. Jubilejní 20. ročník této mezinárodní soutěže hostila ve svých prostorách Střední škola obchodu, užitého umění a designu v Nerudově ulici v Plzni.

Soutěž Region mění nejen svůj název podle aktuálního roku (letos Region 2016), ale vždy přináší nové podněty pro soutěžící a rozšiřuje seznam přihlášených účastníků. Dvacátého ročníku se zúčastnilo celkem 158 žáků z 32 středních odborných škol. Byla připravena témata pro obory Aranžér a Prodavač - Obchodník, dále témata pro maturitní obory Cestovní ruch v kategoriích jednotlivců i týmů a zúčastnily se samozřejmě i umělecké obory s maturitní zkouškou. Zcela nový námět poskytlo soutěži 700. výročí narození Karla IV., neboť třetí kategorie pro obor Cestovní ruch nesla název "Po stopách Karla IV. v Plzeňském kraji".

Zahájení soutěže i jejího vyhodnocení se zúčastnili zástupci Plzeňského kraje, bez jehož všestranné podpory by bylo konání celé soutěže jen těžko představitelné. Soutěž zahájila vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslava Havlíčková, v porotě byli např. majitel cestovní kanceláře Michal Sochor či člen Rady MO Plzeň 3 Stanislav Tyšer, podporu soutěži poskytl člen Rady PK pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace Jaroslav Šobr.

V oboru Cestovní ruch připravili studenti v  tříčlenných týmech kompletně turistický produkt pro cílovou skupinu dle zadání. Jednotlivci prezentovali ve vybraném cizím jazyce region či turistickou atraktivitu. Komise složená z odborníků z praxe a učitelů cizích jazyků hodnotila soutěžní prezentace v pěti cizích jazycích – angličtině, němčině, francouzštině, ruštině a španělštině. Součástí hodnocení byl obsah a vizuální stránka prezentace, znalost cizího jazyka a společenské vystupování každého účastníka. Soutěžící plnili i vědomostní test. Umělecké obory soutěžily v ateliérech školy, a to v oblastech Kresba podle modelu a ve tvorbě plakátu v programech Adobe Illustrator či Adobe Photoshop.

V oborech Aranžér a Prodavač - Obchodník se soutěžilo v mnoha zajímavých disciplínách, například plakát na téma Den stromů, Velikonoční úprava stolu, klasické i dárkové balení zboží atd.

Program Regionu 2016 zahrnoval i nesoutěžní akce, například exkurzi v pivovaru a Muzeu loutek a ve čtvrtek 21. ledna prezentaci agentury Czech Tourism nebo zhlédutí nového spotu o Plzeňském kraji. Účastníci viděli také přehlídku středoamerických káv spojenou s jejich ochutnávkou a mohli se zapojit do zábavní znalostní soutěže o hlavních městech zemí Střední Ameriky.

V pátek 22. ledna 2016 byla soutěž zakončena slavnostním vyhlášením výsledků. Předání cen se účastnila ředitelka pořádající školy Marie Klesová spolu s Jaroslavou Havlíčkovou a předsedou odborné poroty Stanislavem Tyšerem.


Výherci soutěže v kategorii Cestovní ruch ze SOŠ OUUD Plzeň v Nerudově ulici při prezentaci a obhajobě vytvořeného turistického produktu. Na snímku (zleva) Zuzana Chalupová, Anna Brejchová a Patrik Kubalík.