Soutěž Netradiční karafiát otestovala studenty, vázali kravatu pro primátora

obrazek
29. ledna 2015 10:20, aktualizováno 09:20, Bc. Eva Mertlová

Už 7. ročník soutěže ve vazbě a aranžování květin Netradiční karafiát proběhl ve středu 28. ledna 2015 v prostorách Odborné školy výroby a služeb, Plzeň, jejímž zřizovatelem je Plzeňský kraj. Soutěžící z pětice krajů ČR se tentokrát museli vypořádat se dvěma úkoly. Prvním úkolem bylo vytvoření kravaty pro primátora, druhým byla vazba kytice pro primátorovu manželku. Vítězné výrobky nakonec vytvořili studenti z Prahy.

Soutěž je vždy určena pro jednotlivé studenty odborných škol zahradnických oborů a je zaměřena na vazačské a aranžérské práce z přírodních materiálů. Jednou z podmínek je, aby výrobek obsahoval karafiát. Oba úkoly hodnotila odborná porota, soutěžící měli nastaven časový limit.

Vyhlášení pak zpestřila módní přehlídka, na které se podíleli studenti Integrované střední školy živnostenské, Plzeň. Dívky v roli modelek předvedly šaty, které samy ušily, a zdobeny byly právě "kyticí pro primátorovu manželku". Chlapci, studenti Středního odborného učiliště elektrotechnického, Plzeň, měli roli doprovodu, který prezentoval "kravatu pro primátora".

"Kravatu bych si zde jistě vybral, ale asi bych byl pak středem pozornosti," konstatoval radní pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslav Šobr a dodal: "Přeji všem studentům nejen úspěchy ve studiu ale také práci, která je bude bavit a bude slušně ohodnocena. Každý takové štěstí bohužel nemá."

Oba úkoly nakonec ovládli soutěžící z Prahy. Nejlepší hodnocení poroty za "kytici pro primátorovu manželku" si odnesla Kristýna Horváthová z Prahy, druhý skončil Jakub Vladyka také z Prahy a třetí místo obsadila Karolína Adámková z Chroustovic. Také druhý úkol opanovali již zmínění soutěžící. První místo za „kravatu pro primátora“ si odnesla Karolína Adámková z Chroustovic, druhé místo Kristýna Horváthová z Prahy a třetí skončil Jakub Vladyka.

"Jsem velice ráda, že jsem mohla být přítomna takové tradiční soutěži. Je důležité vědět, že právě taková tradice pro studenty odborných a praktických škol je zde," ocenila soutěž náměstkyně hejtmana pro oblast investic, majetku a Centrálního nákupu, příspěvkové organizace Zdeňka Lišková.

Fotogalerie