Slavnostní přijetí studentů, kteří jsou na studijním výměnném pobytu v regionu Franche-Comté

obrazek
31. října 2012 15:26, aktualizováno 14:26, Mgr. Světlana Budková

Šestici studentů, kteří jsou díky podpoře Plzeňského kraje na studijním výměnném pobytu ve Francii, přivítali 30 října na Krajském úřadu Plzeňského kraje náměstci hejtmana Jiří Struček a Ivo Grüner.

Společně se studenty na setkání zavítala také bývalá hejtmanka, senátorka Milada Emmerová, která byla u zrodu projektu výměnných pobytů, ředitel Francouzského institutu v Praze a kulturní rada na Velvyslanectví Francouzské republiky v ČR Olivier Jacquot, atašé pro francouzský jazyk Gérard Enjolras, ředitelka Francouzské aliance v Plzni Amandine Salmon, projektový vedoucí Jiří Votava, emeritní profesorka Danuše Bělohlávková, ale i hosté ze Západočeské univerzity v Plzni.


(zleva:) Gérard Enjolras, Olivier Jacquot, tlumočnice, náměstek Jiří Struček a náměstek Ivo Grüner

Plzeňský kraj si váží toho, že se povedlo realizovat na základě partnerské dohody s naší spřátelenou oblastí Fanche–Comté tyto výměnné studijní pobyty. Přeju vám, abyste si z Francie přivezli co nejvíce užitečných znalostí, zkušeností a jazykové vybavenosti, na které v budoucnu budete moci navázat a popřípadě je i zužitkovat při dalším studiu na francouzských univerzitách," řekl žákům gymnázií náměstek Jiří Struček.

Studenti z plzeňských gymnázií přišli na krajský úřad poděkovat za podporu Plzeňského kraje, který na projekt Rok ve FrancheComté poskytl dvousettisícový grant. Zároveň také prostřednictvím prezentací podrobně seznámili všechny přítomné se zkušenostmi a zážitky ze studií v zahraničí.


žáci Církevního gymnázia v Plzni, kteří jsou na lyceu Edouard Belin ve Vesoulu

„Na začátku pobytu jsme si připadaly jako ztracené, neuměly jsme na liceu ani najít své učebny, neměly jsme kamarády. To se ale velmi brzy změnilo a dnes se už těšíme, až skončí každé prázdniny, abychom se do školy mohly zase vrátit," shodují se Kamila Pěchoušková a Martina Šubrtová, které jsou na studiích v Pontarlier na lyceu Xavier Marmier. V Plzni studují na Gymnáziu Luďka Pika a na gymnáziu Plzeň, Mikulášské náměstí.

Franche-Comté je jeden z 27 regionů Francie, který se nachází na východě Francie u hranic s Německem a Švýcarskem a je spřátelenou provincií Plzeňského kraje. Memorandum mezi Plzeňským krajem a regionem Franche-Comté bylo podepsáno už v roce 2008.