Školní rok 2019/2020 začal

obrazek
02. září 2019 16:22, aktualizováno 03. září 2019 09:43, Mgr. René Zeithaml

Začátek nového školního roku byl na Vyšší odborné škole a střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni trochu slavnostnější než obvykle. Školní rok totiž zahájil hejtman Josef Bernard, který nejprve pozdravil žáky v prvním ročníku a poté zavítal za budoucími maturanty.

Studentům v prvním ročníku popřál hejtman úspěšné studium a nabádal je, aby ve studiu do budoucna pokračovali na vysoké škole. Ve třídě s budoucími maturanty se hejtman potkal se žáky, kteří uspěli se svým projektem v mezinárodní soutěži. Úspěšní žáci vytvořili klíčenku – čip se zdravotními daty, která by v případě nouze mohli načíst záchranáři. „Jsem moc rád za úspěch našich žáků, je to pro ně samotné určitě velká motivace v podobných projektech pokračovat a dál je rozvíjet," řekl hejtman, když mu ji studenti předvedli. Václav Steiner, Jan Pilař, Marek Princl a Martin Prachař zvítězili v soutěži o Nejinovativnější nápad se silným společenským dopadem a tržním potenciálem neboli Social Innovation Relay (SIR) mezi několika tisíci studenty.

  

Po návštěvě učeben zavítal hejtman také do "dílen", přesněji do učebny na autodesk + 3D tiskárny a do učebny pro Internet věcí. Sám si pak mohl vyzkoušet práci s pájkou, při které mu pomáhali žáci třetího ročníku.

 

Školní rok slavnostně zahajovali také na Základní škole speciální a praktické v Merklíně, kde díky přispění sponzorů mohli pokřtít také nový mikrobus určený na přepravu dětí. Částkou 50 tisíc na pořízení automobilu přispěli také partneři Plzeňského kraje prostřednictvím charitativní akce na plese Plzeňského kraje. Plzeňský kraj pak každoročně přispívá částkou 200 tisíc korun na pokrytí nákladů na dopravu dětí.

  

V rámci zahájení školního roku se uskutečnila také prodejní výstava keramiky a obrazů, které vytvořili žáci školy a také školní bazárek. Veškeré takto získané finance budou použity na splácení nového mikrobusu, kde chybí doplatit ještě 280 tisíc korun.

  

Na Sportovním gymnáziu Plzeň zahájili nový školní rok za účasti náměstka hejtmana pro regionální rozvoj a fondy evropské unie Ivo Grünera. Právě díky podpoře z evropského fondu zde byl realizován projekt Modernizace vybavení Sportovního gymnázia Plzeň – vyšší efektivita výuky, takže učitelé tak mohli v novém školním roce přivítat žáky v moderně vybavených učebnách.

  

Prvňáčkům 4. základní školy v Plzni – Košutce přišla popřát úspěšný start radní pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová. Nové školáky obdarovala barevnými školními deskami s rozvrhem hodin, záložkou do knížky, vystřihovánkami, omalovánkami, úkolníčkem, pracovním sešitem "S Ferdou v autoškole" a reflexním přívěskem na školní aktovku. Tento balíček pro prvňáčky připravili policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s Krajským úřadem Plzeňského kraje a BESIPem v rámci projektu "Bezpečně s Leopoldem". Leopold se předání samozřejmě také zúčastnil.

  

Studenty a pedagogy Obchodní akademie, nám. TGM 13 v Plzni přišel pozdravit u příležitosti zahájení školního roku také předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Plzeňského kraje Jaroslav Šobr.