Setkání ve Spáleném Poříčí: V Brdech chybí signál, mapové pokrytí a je třeba udržovat silnice

obrazek
20. května 2015 15:53, aktualizováno 14:53, Bc. Eva Mertlová

Hlavním tématem setkání starostů brdských obcí, zástupců Plzeňského kraje, náměstka hejtmana Ivo Grünera a radního Václava Štekla, Povodí Vltavy, hasičů, policistů i záchranářů  ve Spáleném Poříčí, které se uskutečnilo v úterý 19. května, bylo pokrytí signálem operátorů, mapové podklady, ale hlavně bezpečnost turistů v Brdech, které se z vojenského prostoru změní na Chráněnou krajinnou oblast Brdy.

Na jednání se otevřely problematické body spojené s převzetím území VÚ Brdy obcemi Plzeňského kraje. V současné době jsou Brdy minimálně pokryty signálem operátorů a to také pro radiostanice záchranářů a policistů, chybí mapové podklady i navigace pro turistickou veřejnost. Podle zástupců hasičů je nutné dodělat tzv. traumabody - cedule s přesnými souřadnicemi pro veřejnost, které využívají pak záchranáři. Problémem je také udržování silnic v létě i zimě.  

"Nejdůležitější je zajistit bezpečnost návštěvníků, obyvatel i zasahujících jednotek," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner. Na tom se shodli také další účastníci jednání s tím, že vznik Chráněné krajinné oblasti Brdy podporují. Další schůzka, na které se začnou řešit konkrétní problémy, je naplánována na přelom června a července.