Setkání před konferencí o péči o ohrožené děti

obrazek
07. června 2017 10:39, aktualizováno 09:39, Mgr. René Zeithaml

Představitelé Federace dětských domovů (FICE) z celé Evropy se v úterý 6. června 2017 sjeli do Plzně, aby se setkali den před zahájením mezinárodní konference na téma "Náhradní péče o ohrožené děti v některých evropských zemích", kterou spolu s federací uspořádal Plzeňský kraj.

Setkání na krajském úřadě se za Plzeňský kraj zúčastnily náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová a Ivana Bartošová. „Domnívám se, že institucionální péče je v Plzeňském kraji na vysoké úrovni. Všechny dětské domovy prošly transformací a děti žijí v tzv. rodinných skupinách, jejichž fungování je velmi podobné běžné rodině. Je velmi přínosné předávat si zkušenosti a informace také z jiných zemí, což právě konference umožňuje," řekla v úvodu Marcela Krejsová.

Náměstkyně pro oblast školství, mládeže a cestovního ruchu Ivana Bartošová, do jejíž gesce spadá sedm dětských domovů z osmi zřizovaných Plzeňským krajem, přiblížila fungování péče o ohrožené děti v našem regionu. „Kapacita našich zařízení je 290 dětí, které žijí v 37 rodinných buňkách. O děti se stará personál vzdělaný v pedagogice a speciální pedagogice. Dětem je zajištěna výchova, vzdělání a také psychologická terapie. Kromě zabezpečení dobrých prostorových a materiálních podmínek pro děti také usilujeme o podporu volnočasových aktivit a pracujeme i s talentem dětí," shrnula náměstkyně Ivana Bartošová a dodala, že jedním z problémů, který kraj řeší, je systém následné péče pro děti, které dětský domov opustí. „V současné době máme 15 startovacích bytů, kde žijí děti z našich domovů. V rámci republiky je to dostatečný počet, ale ve srovnání s Evropou je to číslo nízké. Proto v této oblasti hledáme nové cesty," uzavřela svoji řeč Ivana Bartošová.

Společného setkání se zúčastnil také prezident FICE International Hermann Radler, předsedkyně FICE ČR Jana Koubová a další hosté z Německa, Slovenska, Španělska nebo Švýcarska.

Fotogalerie: