Screeningové programy - Roadshow v Plzni

obrazek
07. května 2014 13:54, aktualizováno 19:58, Mgr. René Zeithaml

Ve čtvrtek 15. května 2014 navštíví Plzeň roadshow v rámci projektu screeningových programů na podporu boje s rakovinou.
Přijďte se zdarma dozvědoět více o možnostech prevence a navštivte zajímavý doprovodný program. Akce se koná na náměstí Republiky od 14:00 do 17:00 hodin.

Začátkem letošního roku odstartoval projekt Ministerstva zdravotnictví ČR ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – screeningové programy", který potrvá do 30. června 2015. Cílem je zvýšit návštěvnost preventivních vyšetření, konkrétně vyšetření rakoviny děložního čípku, prsu a rakoviny tlustého střeva a konečníku. Na preventivní prohlídky jsou v průběhu roku adresně zváni klienti všech zdravotních pojišťoven dle stanovených cílových skupin. Do dnešního dne již bylo zdravotními pojišťovnami pozváno přibližně 900.000 osob a postupně jsou zváni další. Součástí projektu je roadshow ve 25 městech České republiky a to ve 3 etapách. Ve čtvrtek 15. května 2014 navštíví roadshow Plzeň, a to od 14:00 do 17:00 hodin na náměstí Republiky. Akce je pro veřejnost zcela zdarma.

Na náměstí Republiky v Plzni bude pro návštěvníky po celou dobu roadshow (od 14 do 17 hodin) připraven bohatý program, který jim představí screeningové programy a jejich význam pro včasné odhalení rakoviny děložního čípku, prsu a rakoviny tlustého střeva a konečníku. Z řad oborníků k dané problematice vystoupí na pódiu například gynekolog MUDr. Jan Nový; MUDr. Karel Tyrpekl, který je vedoucím Koloproktologické a stomické poradny v Nemocnice Cheb; Doc. MUDr. Tomáš Skalický, PhD. z Fakultní nemocnice Plzeň a Ing. Adolf Kotásek ze ZO Stomika Plzeň. Všichni odborníci budou návštěvníkům k dispozici v průběhu celé roadshow i pro konzultaci individuálních dotazů.

Roadshow aktivně podpoří také řada neziskových organizací zaměřených na prevenci rakoviny: Aliance žen s rakovinou prsu, Dialog Jesenius/Ruce na prsa, Liga proti rakovině, České ILCO a Onkomaják. Nezisková organizace Aliance žen s rakovinou prsu nabídne během roadshow v Plzni ve svém stanu poradenství vyškolených pracovnic z partnerských organizací Aliance, návštěvnice si zde budou moci samy vyzkoušet a naučit se samovyšetření prsu na zapůjčených fantomech. Organizace Onkomaják představí nafukovací maketu tlustého střeva a upozorní návštěvníky akce na možnosti prevence a léčbu rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Pro návštěvníky je také připravena možnost předat svým blízkým osobní fotografii se vzkazem týkajícím se prevence rakoviny, stejně tak jako to činí známé osobnosti během celé kampaně – Chantal Poullain, Ilona Svobodová a Jan Čenský. Asistenti v oděvu se symbolikou akce a logy kampaně budou přítomni během celé akce, budou rozdávat edukační tiskoviny a upozorňovat občany na probíhající program, na možnost individuálních dotazů odborníkům a na příležitost pořídit si a poslat vlastní vzkazovou fotografii.

Pokud díky osvětě v rámci projektu Screeningové programy občané vyhledají lékaře již při prvotních příznacích onemocnění a nádorová onemocnění tak budou odhalena včas, tento projekt má smysl. Rozdíl mezi včasným a pozdním odhalením může totiž pro mnoho lidí znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Další podrobnosti k roadshow i celému projektu Screeningové programy jsou k dispozici na webu MZ ČR www.bezrakoviny.cz. Projekt Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – Screeningové programy je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Soubory ke stažení