Rozloučení s prázdninami v domově v Milířích

obrazek
04. září 2017 14:24, aktualizováno 13:24, Bc. Eva Mertlová

Letošní prázdniny byly krásné, plné sluníčka, pohody a odpočinku. Bohužel jsou již za námi a bylo nad slunce jasné, že je třeba se s nimi pěkně rozloučit. V Domově pro osoby se zdravotním postižením Milíře se s letním volnem vypořádali ve velkém stylu. Program i za deštivého dne byl plný netradičních aktivit, které si mohli vyzkoušet jako klienti krajského zařízení tak i hosté, mezi nimiž byl náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz. 

Svou práci představili členové Hasičského záchranného sboru v Tachově, přijeli představit svou techniku a výstroj. Tachovští profesionální hasiči s Domovem spolupracují již delší dobu, vždy připraví něco nového. Tentokrát ukázali vyproštění osoby ze zakouřeného prostoru. Přestože celou dobu pršelo, mnoho dobrovolníků si vyzkoušelo práci s hasičskou hadicí, stříkání na cíl. Ukázalo se, že trefení zavěšené kuželky není vůbec jednoduchou záležitostí.

Dalším zajímavým bodem programu byla ukázka činnosti Celní správy Plzeň, která byla velmi atraktivní a poutavá, přítomné uchvátila zejména spolupráce s jejich čtyřnohými pomocníky. Nejvíce obdivovali, jak služební psi vyhledávají omamné látky a nenechají se zmást žádnou nástrahou, kterou jsme jim celníci nachystali. Ukázky muži zákona doplnili poutavým vyprávěním o své práci a ukázali také výstroj a vybavení včetně služebního vozidla, které při službě používají. Někteří dokonce měli možnost podrobně si prohlédnout služební zbraň a vyzkoušet si, jak je těžká.

Fotogalerie

     

Bohužel počasí akci nepřálo. Po celý den hosty i klienty skrápěl hustý déšť, jako by nebe bylo smutné, že pohodové období odpočinku je již u konce, přesto si všichni společně užili krásné odpoledne plné zajímavého programu. Symbolicky pak zahřála sluníčka vytvořená klienty Domova při výtvarné soutěži, kterou vyhodnotil náměstek hejtmana Zdeněk Honz.

Zábavné odpoledne završila diskotéka, kterou pro klienty připravil Pavel Novohradský. Všichni zpívali, tančili, výborně se bavili, z celého dne si odnesli spoustu zajímavých zážitků.

Poděkování patří všem, kteří ochotně a bez nároku na zisk pomohli se zajištěním a průběhem celé akce, a to obci Halže a Sboru dobrovolných hasičů z Halže, kteří zapůjčili a instalovali stan, ve kterém akce mohla proběhnout i přes nepřízeň počasí. Celní správě Plzeň za velmi zajímavou ukázku jejich práce. Hasičskému záchrannému sboru v Tachově, jehož hasiči vykonávají práci profesionálně a dokáží ji velmi poutavě představit. Panu Pavlu Novohradskému za skvělou zábavu. Ceníme si, že všichni účastníci se své práci věnovali s plným nasazením a citlivě se přizpůsobili potřebám a schopnostem klientů Domova.