Rokycanská nemocnice zprovoznila roky očekávanou počítačovou tomografii

obrazek
03. listopadu 2015 17:24, aktualizováno 16:24, Bc. Eva Mertlová

Stovky pacientů Rokycanské nemocnice s vnitřním onemocněním ale i po úrazu čeká od listopadu jednodušší a rychlejší vyšetření. Nemocnice totiž v úterý 3. listopadu 2015 slavnostně zprovoznila takzvané CT neboli počítačovou tomografii. Lékařům umožňuje prohlédnout si vnitřní orgány celého těla velmi detailně a přehledně, což na klasickém rentgenovém snímku není možné. Takto se zpřesní a zrychlí diagnostika a tím pádem i léčba. Diagnostický přístroj už má nově také Stodská nemocnice. Obě zdravotnická zařízení o CT usilovala několik let. Letos je pořídila z prostředků Plzeňského kraje.

"V tomto roce eskalovala opakovaná přibližně šestiletá snaha o pořízení CéTé. Díky Plzeňskému kraji se podařilo dát dohromady dva nutné komponenty ze třech. Prvním byla stavební připravenost pro instalaci, tedy nové prostory, které vznikly rekonstrukcí radiodiagnostického oddělení. A druhou podmínkou byl pochopitelně samotný nákup tomografu, o což se včetně pozáručního servisu postaral také Plzeňský kraj,“ říká ředitelka Rokycanské nemocnice Hana Perková.

Třetí podmínkou jsou smlouvy se zdravotními pojišťovnami o úhradě prováděných vyšetření. Tuto podmínku nemocnice splnila dokonce dvakrát. Již v minulosti měla příslib od stěžejních zdravotních pojišťoven. Vlivem ekonomické krize a restrukturalizačních snah ve zdravotnictví ale tyto přísliby pozbyly platnost a nemocnice musela letos nákup počítačové tomografie obhájit před tzv. přístrojovou komisí ministerstva zdravotnictví. To se podařilo na jaře a poté tedy následovalo opětovné jednání se zdravotními pojišťovnami o smlouvách. Ty jsou již uzavřené s VZP i s dalšími pojišťovnami, s nimiž nemocnice spolupracuje.

Dodavatel instaloval CT v druhé polovině srpna. Následovalo kolaudační řízení a zaškolování personálu. "Od neděle 1. listopadu náš nejnovější diagnostický přístroj tiše vrní. Personál RDG oddělení čekají náročné časy, ale staví se k problémům vstřícně, za což mu patří dík," doplňuje Hana Perková s tím, že nemocnice plánuje na přístroji provést ročně zhruba 1700 vyšetření.

"Nemocnice ve Stodu a Rokycanech si pořídily standardní typ CT, jaký se vyskytuje v obdobných zařízeních okresního typu. Každý z přístrojů stojí včetně devítiletého servisu a DPH 19,4 milionů korun," doplňuje radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Slavnostního zprovoznění CT se dále zúčastnil také hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a náměstkyně hejtmana pro oblast investic a majetku Zdeňka Lišková. "I v budoucnosti hodláme pokračovat v podpoře menších nemocnic, kde moderní vybavení není v silách samotných zařízení," doplnil hejtman Václav Šlajs.

Fotogalerie