Rekonstrukce mostu na železniční trati Pňovany – Bezdružice

obrazek
08. února 2019 13:49, aktualizováno 12:49, Bc. Eva Mertlová

Plzeňský kraj je společně se Správou železniční dopravní cesty investorem stavební akce na opravu železničního mostu, který u obce Pňovany spojuje břehy přehrady Hracholusky.  V rámci oprav železničního mostu budou vyměněna všechna tři pole vrchní železné konstrukce mostu. Most bude opatřen lávkou pro cyklisty, která bude zavěšena ve spodní části svrchní železné konstrukce. Ve dnech 8. a 9 11.2018 došlo k výměně první části svrchní konstrukce.  K výměně je užita unikátní technologie, kdy nová železná konstrukce je připevněna na speciální pojezd (otáčedlo). Následně je dopravena nad stávají konstrukci, která je k otáčedlu připevněna. Poté je uvolněna z mostních nosníků a otočením okolo podélné osy otáčedla dojde k výměně staré konstrukce za novou.  Popsaným způsobem budou vyměněny všechny tři díly železné svrchní konstrukce mostu. Nový most bude osazen lávkou pro cyklisty a bude vybudováno napojení lávky na již existující cyklostezky.

Dne 4.2.2019 bylo provedeno otočení již druhého pole mostu. V rámci této akce proběhl přímo  na staveništi prezentační den zhotovitele společnosti SMP CZ a.s. Zástupci zhotovitele a SŽDC byla prezentována  unikátní metoda  opravy mostu. Za Plzeňský kraj  na prezentačním dni vystoupila členka Rady Plzeňského kraje  pro oblast životního prostředí a zemědělství  Mgr. Radka Trylčová a vedoucí  odboru dopravy a silničního hospodářství Mgr. Dušan Pakandl.   

Celkové náklady na rekonstrukci železničního mostu jsou 136 385 833 Kč.  Plzeňský kraj se podílí na vybudování lávky pro cyklisty, a to částkou 11 890 296,-Kč. Z tohoto podílu bude 10 034 000 Kč hrazeno z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.  Plzeňský kraj rovněž financuje napojení lávky na stávající cyklotrasy, a to částkou ve výši 4 207 000 Kč

Předpokládaný termín  konce  výluky a zahájení zkušebního provozu  je 30.4.2019. Celá stavba by měla být dokončena  do 31.7.2019.

Fotogalerie