Projekt na podporu technického vzdělávání se chýlí ke konci, seminář metodiků hodnotil využití peněz

obrazek
05. března 2015 10:27, aktualizováno 09:27, Bc. Eva Mertlová

Průběžné hodnocení projektu Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji se uskutečnilo v úterý 3. března v prostorách Středního odborného učiliště elektrotechnického Plzeň za účasti zástupců zúčastněných škol, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Plzeňského kraje Jaroslavy Havlíčkové a také radního pro oblast kultury Jaroslava Šobra.

Projekt Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji cílí na žáky základních a středních škol. Pouze základních škol se do projektu v Plzeňském kraji zapojilo celkem 71. Z příspěvků projektu školy zřizují nové laboratoře, sportoviště nebo vybavení dílen, žáci mohou využít finance také na volnočasové aktivity.

Projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Plzeňský kraj získal za účelem realizace tohoto projektu dotaci více než 95 milionů korun.

Součástí podpory technického vzdělávání jsou dotační programy a soutěže, které Plzeňský kraj vyhlašuje právě pro žáky středních i základních škol. Jsou jimi např. rukodělná soutěž Řemeslo má zlaté dno, která v loňském roce přitáhla 52 škol. Ve spolupráci se Západočeskou univerzitou je vyhlašována Technická olympiáda, které se v letošním roce zúčastnilo 85 žáků z Plzeňského kraje.  Neméně populární je Technika má zlaté dno, která je oblíbená především u středoškoláků a vybízí k tvorbě plakátků.

Projekt Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji končí 30. června 2015, odstartoval 1. září 2013. V současné době probíhá plánování pro období projektu 2014 - 2020, uskuteční se analýzy potřeb jednotlivých škol.

"Velmi vítám a oceňuji spolupráci středních škol a partnerských základních škol, která se rozvinula v rámci tohoto projektu. Žáci základních škol tak mají možnost využívat laboratoře a dílny středních škol, které jsou moderně vybaveny právě z finančních prostředků tohoto projektu. Věřím, že výsledkem bude větší zájem žáků o technické obory," uvedl radní Jaroslav Šobr.