Přípravné práce k olympiádě nabývají na intenzitě

obrazek
14. ledna 2015 10:51, aktualizováno 13:07, Mgr. Jana Filípková

V červnu 2015 se na sportovištích v Plzni uskuteční Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky, které poprvé organizuje Plzeňský kraj. Jednání pracovního týmu probíhají od podzimu pravidelně každý týden. Ve čtvrtek 8. ledna se poprvé sešlo i čestné předsednictvo k olympiádě za účasti hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse a jeho náměstka pro oblasti školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Jiřího Stručka.

Setkání se dále zúčastnil primátor města Plzně Martin Zrzavecký se svým radním pro podporu podnikání a sportu Michalem Dvořákem, místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman a ředitel Techmania Science Center Vlastimil Volák.

„Jsem rád za velkou podporu a úzkou spolupráci s představiteli města Plzně,“ říká Václav Šlajs. Ti přislíbili bezplatnou výpůjčku sportovišť´t, které jsou v majetku města, zajištění bezplatné přepravy MHD pro všechny účastníků olympiády a bezplatné či zlevněné vstupné do některých organizací zřizovaných městem jako je např. zoologická zahrada.

Filozofií celé připravované olympiády v Plzeňském kraji je uskutečnění všech závodů v jednom místě, a to ve městě Plzni. „Věřím, že toto řešení je logisticky jednodušší než na předcházejících olympiádách v jiných krajích, kdy jednotlivá sportoviště byla od sebe poměrně vzdálená,“ vysvětluje Jiří Struček. Nejenom samotná sportoviště, ale i ubytování a stravování jednotlivých účastníků olympiády budou zajištěny pouze na území města Plzně.

Dalším pilířem letošní olympiády v kraji je i spolupráce s EHMK. Samotná letní olympiáda dětí a mládeže je nejvýraznější a nejpočetnější připravovaná doprovodná akce určena dětem.

Mezi partnery olympiády patří dále Techmania Science Center, která se v červnových dnech stane olympijským domem. Bude zde fungovat nejenom informační centrum, ale proběhne tam i jedna se soutěží, a to sportovní aerobik, a další akce.

Se zajištěním ubytování pro účastníky olympiády z celé republiky napomáhá i Západočeská univerzita v Plzni, která nabídla možnost využití až 1 200 ubytovacích míst na VŠ kolejích dle potřeby a logistiky organizátorů či využití sportovišť v jejím vlastnictví.

Průběžný stav příprav je pravidelně konzultován se zástupci Českého olympijského výboru.

Fotogalerie:

 

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Plzni potrvají od 14. do 19. června 2015, budou mít čtyři soutěžní dny. Pořadatelé vypsali 18 sportovních odvětví (atletika, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, fotbal, goalball, házená, hokejbal, jachting, karate, nohejbal, orientační běh, plavání, sportovní aerobik, střelba, tenis, triatlon) a dvě doplňkové soutěže (psaní na klávesnici a fotografická soutěž). Předpokládaná účast je téměř 3.000 sportovců a trenérů, kteří se utkají celkem o více než 150 zlatých medailí. Pořadateli jednotlivých sportů jsou vesměs krajské sportovní svazy, organizačně soutěže zajišťují renomované plzeňské kluby.

Pořadatelem her letní olympiády v roce 2015 je Plzeňský kraj, předchozí letní hry organizovali: Pardubický kraj (2003), Jihomoravský kraj (2005), Ústecký kraj (2007), Jihočeský kraj (2009), Olomoucký kraj (2011) a Zlínský kraj (2013).