Prezentace Plzeňského kraje na velvyslanectví v Lucemburku

obrazek
01. října 2018 12:53, aktualizováno 13:04, Bc. Eva Mertlová

U příležitosti státního svátku 100. výročí vzniku samostatného Československého státu za přítomnosti hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda a náměstkyně hejtmana pro oblasti školství a cestovního ruchu Ivany Bartošové uspořádal velvyslanec ČR v Lucemburku Petr Kubernát 26. září slavnostní recepci, při které byl prezentován Plzeňský kraj.

Hejtman Josef Bernard při svém projevu mimo jiné zmínil, že potenciál našeho kraje, krásná příroda, jeho pamětihodnosti a zejména znalosti a um našich lidí, který se naplno projevil v období po roce 1989.

"Máme co nabídnout. To, co nás ale zásadním způsobem odlišuje od zbytku naší republiky, jsou naši lidé. Existují zejména tři faktory, které z nás dělají úspěšný a dynamicky se rozvíjející region. Za prvé, náš kraj od poloviny 19. století je krajem průmyslovým, s dlouhou tradicí strojírenství, slévárenství a elektrotechniky. Za druhé, naši lidé se vyznačují řemeslnou zručností a vysokými technickými znalostmi. Průmysl je to, co naše obyvatele živilo a dodnes živí. Za třetí, a to je faktor, který zúročujeme posledních 27 let, sousedství s nejvýkonnější ekonomikou světa, tedy s Německem, respektive s Bavorskem. Plzeň je relativně malé evropské město se 170 tisíci obyvatel. Najděte ale v Evropě jiné nebo podobné, kde se vyrábí turbíny, tramvaje, lokomotivy, jaderné reaktory, obráběcí stroje a vaří se zde bezpochyby to nejproslulejší pivo světa. Všem dominují zejména dvě světové značky, které vznikly a nadále trvají právě u nás, Plzeňský prazdroj a Škoda," uvedl hejtman.

   

Nedílnou součástí prezentace, na které se podílel odbor kultury a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje,  byla i ochutnávka typických gastronomických produktů z Plzeňského kraje, kde se Plzeňský kraj představil společně s Plzeňským Prazdrojem a dalšími významnými potravinářskými producenty v kraji. Hudební doprovod zajistil Chodský soubor Mrákov.

Prezentace Plzeňského kraje se těšila velkému zájmu přítomných, kteří se živě zajímali o různé aspekty života v našem regionu. Celý večer se nesl v příjemném a přátelském duchu a důstojně přispěl k připomenutí a oslavě 100. výročí vzniku samostatného Československého státu v Lucemburku.

 

Hejtman Josef Bernard se při oficiální návštěvě Lucemburku setkal za doprovodu velvyslance ČR v Lucemburku Petra Kubernáta s předsedou zahraničního výboru  Poslanecké sněmovny Lucemburska panem Marcem Angelem. 

Delegace Plzeňského kraje za účasti hejtmana Josefa Bernarda, náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové a velvyslance ČR v Lucemburku Petra Kubernáta byla přijata primátorkou města Lucemburk paní Lydií Polfer.  Hlavním tématem byla problematika narůstající imigrace obyvatel do evropského prostoru.

U příležitosti návštěvy taktéž představitelé Plzeňského kraje položili květiny na hrob generála Geroge Smitha Pattona a k pomníku na Square Jana Palalacha a navštívili vojenské muzeum v Diekirchu zaměřené na bitvu v Ardenách.