Přehlídka uměleckých aktivit dětí z dětských domovů oživila plzeňské náměstí

obrazek
01. června 2015 14:48, aktualizováno 13:48, Bc. Eva Mertlová

Celostátní přehlídka uměleckých aktivit dětí z dětských domovů, která nese název "Nejmilejší koncert", oživila v pátek 29. května 2015 plzeňské náměstí Republiky. Hlavní koncerty dětí z dětských domovů se uskutečnily v 10 a 15 hodin. Mezitím byla připravena prezentace jednotlivých dětských domovů a k vidění byly např. výtvarné práce nejmenších obyvatel domovů. Pódium žilo pod taktovkou dvojice moderátorů Kláry Doležalové a Karla Voříška. Součástí programu bylo také vystoupení hostů Hanky Kynychové nebo Báry Zemanové, Igora Šustra. Plzeňský kraj zastupovali radní Jaroslav Šobr a Zdeněk Honz.

"Právě Nejmilejší koncert je velkou šancí dětí z dětských domovů ukázat, jaký mají talent a jak nadaní lidé mezi nimi vyrůstají. A právě zde na plzeňském náměstí dnes dostávají šanci reprezentovat celý dětský domov, který je jim mnohdy vším," uvedl radní Jaroslav Šobr v úvodním slově zahajovacího koncertu.

Každoroční přehlídku uměleckých činností pořádá Federace dětských domovů ČR za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Celostátnímu – nesoutěžnímu – finále předcházejí – soutěžní – regionální kola, která pořádají jednotlivé dětské domovy. Děti v nich usilují o prestižní  postup prostřednictvím každoročně hodnotnějších vystoupení v oborech hudebním, tanečním, muzikálovém a literárně dramatickém. Ve  prospěch zmíněné kvality hovoří fakt, že mezi vystupujícími jsou i děti mimořádně nadané, které jsou např. studenty konzervatoří.

Fotogalerie