Představitelé kraje uctili v Itálii památku padlých legionářů

obrazek
25. září 2017 13:03, aktualizováno 12:03, Bc. Eva Mertlová

Hejtman Josef Bernard a náměstkyně Marcela Krejsová ve dnech 22. až 24. září 2017 navštívili partnerskou provincii Plzeňského kraje v Itálii – Trentino. Nejprve se setkali s představiteli regionu a v dalších dnech položením věncům uctili památku padlých českých legionářů při bojích za první světové války.

První den návštěvy regionu Trento představitelé kraje přijal náměstek prezidenta provincie pro cestovní ruch, propagaci regionu, zemědělství a lesnictví Dr. Michele Dalla Piccola. Po krátkém představení obou regionů se hovořilo o rozvoji cestovního ruchu a specificích jednotlivých regionů. Provincie Tretino je autonomní provincií v rámci Itálie a kromě cestovního ruchu (Trentino navštíví ročně 5,7 milionu návštěvníků) je zaměřena na výzkum a vývoj, průmysl, zelené technologie a papírnictví.

V sobotu 23. září spolu se zástupci Československé obce legionářské a italskými Alpiníky hejtman Josef Bernard a náměstkyně Marcela Krejsová uctili památku A. Štorcha a L. Jeřábka u památníku v Rivě. Setkání u památníku se zúčastnil také zástupce Velvyslanectví v Římě, zástupce Ministerstva obrany a starosta Rivy. Poté byl naplánovaný společný výstup na Doss Alto, na místo kde bojovali čeští legionáři po boku italských Alpinů.

Poslední den návštěvy se představitelé kraje zúčastnili slavnostního pietního aktu ve městě Arco u pomníku československých legionářů, kteří zde byli 22. září 1918 popraveni. Byl to Antonín Ježek, Karel Nováček, Jiří Schlegl a Václav Svoboda. Součástí pietního aktu byla též bohoslužba. Kromě řady jiných hostů se pietního aktu zúčastnila také velvyslankyně ČR v Římě Hana Hubáčková a také vnučka popraveného Karla Nováčka.

Fotogalerie