Představitelé kraje společně s ministryní Michaelou Marksovou diskutovali se seniory

obrazek
03. března 2015 10:47, aktualizováno 09:47, Mgr. Jana Filípková

Jednou ze zastávek na pracovní cestě ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaely Marksové – Tominové na Tachovsku v pátek 27. února 2015 byl Domov seniorů Panorama v Tachově zřizovaný Plzeňským krajem. Zde se společně s náměstkem hejtmana Jiřím Stručkem a radním pro sociální věci Zdeňkem Honzem zúčastnila diskuse se seniory.

„Jednou z prvních věcí, které jsem udělala po svém jmenování, byla právě valorizace důchodů. Uvědomuji si, že průměrná částka navýšení byla pouze 200 korun, nicméně celkově došlo k nárůstu výdajů ze státního rozpočtu o více než 5 miliard korun,“ řekla na úvod Michaela Marksová. Dodala také, že „usiluje o navrácení automatického mechanismu, aby se důchody zvyšovaly každý rok.“

„V současné době se zvyšuje i platové ohodnocení zaměstnanců v sociální sféře, a to je rovněž zásluhou paní ministryně. Dobře zaplacený zaměstnanec je důležitý - neodchází za lepším a odvádí stále profesionálnější práci, což se samozřejmě odráží v kvalitě poskytovaných službách klientům,“ sdělil Zdeněk Honz.

Další oblastí, která klienty domova zajímala, bylo případné zvýšení příspěvku na péči. Ten je od roku 2007 je víceméně stejný. „Snad od ledna příštího roku by se mohlo podařit tento příspěvek na nákup sociálních služeb navýšit,“ prohlásila Michaela Marksová.

V nejbližší době by se měla otevřít možnost získat evropské peníze v rámci programu týkajícího se sociálního bydlení. Tím by se mohlo dosáhnout i na finance na rekonstrukce stávajících domovů pro seniory. „Kraj, stejně jako ministerstvo má zájem o zvyšování počtu kvalitních míst pro seniory,“ deklaroval Zdeněk Honz.

Z diskuse dále vyplynulo, že klientům není lhostejná ani úroveň jiných domovů pro seniory v celé republice, sledují informace z médií a hovoří o tom mezi sebou. Tamní klienti jednoznačně vyjádřili, že i přes určité palčivé otázky týkající se dostupnosti zdravotnické služby v souvislosti se zrušením nemocnice v Plané u Mariánských Lázní, jsou ve svém domově opravdu spokojeni a je jim věnována veškerá péče.

 

Fotogalerie:

 

Domov seniorů Panorama v Tachově nabízí klientům dva druhy sociálních služeb – domov pro seniory a domov se zvláštním režimem.

Posláním domova s kapacitou 98 lůžek je zajištění bydlení a pomoci ve všech oblastech běžného života dospělým a seniorům starším 65 let, kteří v důsledku snížených schopností a dovedností nechtějí či nemohou zůstat ve svém původním domově. Naším cílem je umožnit seniorům prožít stáří bezpečně a dle jejich individuálních představ a možností.

Ubytování je poskytováno převážně v jednolůžkových pokojích. Každý pokoj má vlastní sociální zařízení s WC, sprchovým koutem, umyvadlem a instalovanými madly. Na pokojích je zavedeno signalizační zařízení pro přivolání zaměstnanců přímé péče.