Posviť si na budoucnost...

obrazek
14. listopadu 2017 17:57, aktualizováno 16:57, Mgr. Jana Filípková

Jedinečný dvoudenní festival vzdělávání a práce „Posviť si na budoucnost“, který nabídl žákům, studentům, ale i rodičům ucelený přehled o možnostech studia a následného kariérního uplatnění v Plzeňském kraji, byl za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové slavnostně zahájen v pátek 10. listopadu 2017 v areálu DEPO 2015.

Jde o největší akci svého druhu v kraji, kde se představilo více než 50 organizací včetně středních škol, všech fakult Západočeské univerzity v Plzni a zástupců významných zaměstnavatelů v regionu.

„Dnešní doba je o průmyslu 4.0, o nástupu nových technologií, o nástupu inteligentních robotů, a to znamená, že vy si musíte  pečlivě vybírat. Věřím, že střední i vysoké školy v našem regionu jsou dobře připraveny na změny, které nás všechny zasáhnou. Přeji vám, abyste si skutečně dobře vybrali, abyste se dnes tady seznámili s možnostmi, kam pokračovat ve studiu a správně se rozhodli pro své budoucí povolání“, obrátila se na přítomné žáky Ivana Bartošová.

Studentům, kteří zatím nemají představu o svém budoucím povolání, pomohli na veletrhu kariéroví poradci. Ti nabídli možnost otestovat osobnostní kompetence a poskytnou poradenství ke zjištěným výsledkům. Veletrh přinesl především mnoho nových informací, ale i pobavil. Vystavovatelé předvedli u svých stánků zajímavé ukázky a představili interaktivní expozice. Připravené byly také přednášky a workshopy pro děti, rodiče i pedagogy. Návštěvníci mohli díky přítomnosti významných zaměstnavatelů Plzeňského kraje možnost zjistit, o jaké profese mají firmy zájem a jaké obory jsou tedy v tomto ohledu perspektivní.

Při zahájení festivalu byly také vyhlášeny výsledky čtvrtého ročníku soutěže „Škola doporučená zaměstnavateli v Plzeňském kraji“. Na prvním místě se umístila Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara Plzeň, na druhém místě Střední odborné učiliště Domažlice a na třetím Střední odborné učiliště elektrotechnické Plzeň. Cílem soutěže je najít střední školy a fakulty vysokých škol nejlépe připravující své absolventy na zaměstnání.

Na organizaci festivalu se podílela společně s Plzeňským krajem a městem Plzní Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje, Infokariéra a Úřad práce ČR – krajská pobočka v Plzni. Svým rozsahem se jednalo o největší akci svého druhu v Plzeňském kraji.

Fotogalerie: