Položení věnců v Tachově

obrazek
05. května 2014 13:00, aktualizováno 12:00, Mgr. Jana Filípková


Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Jiří Struček položil věnec u památníku Osvobození města americkou armádou v Tachově. Pietního aktu se dále zúčastnil i Alexander L. Barrasso z Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze.

Pietní akt v Tachově za účastni náměstka hejtmana PK jiřího Stručka (první vpravo)

V letošním roce si celý svět připomíná 69. výročí konce snad nejbolestnější epochy novodobých dějin, konce 2. světové války. V Tachově válka skončila již 2. května 1945.

Druhá světová válka však není jen smutná část světových dějin, o níž se naše děti učí v hodinách dějepisu. Je to válka, která přímo vtrhla do životů mnohých z nás a našich předků. Nebyla to válka stovky kilometrů daleko, kterou by lidé sledovali jen přes obrazovky televizorů – ale válka, která zasáhla i obyvatele města Tachova přímo v jejich domovech, kvůli které zahynuli naši nejbližší,“ prohlásil ve svém projevu Jiří Struček, který neopomněl zdůraznit, že položením věnce chce „vzdát hold konkrétním lidem, kteří během dlouhých válečných let umírali – ať už ve vojenských uniformách, vězeňských mundůrech nebo v civilních šatech. A vzkázat jim, že nezapomínáme.“

„Je pro mě velkou ctí vidět s jakou vděčností si lidé připomínají roli americké armády při osvobozování svého města,“ navázal se svým vystoupením Alexander L. Barrasso plynulou češtinou, přestože v České republice žije teprve necelý rok.


Jiří Struček (uprostřed) společně se zástupci Velvyslanectví USA v ČR

 

Fotogalerie: