Podpořte skomelský dub z Plzeňského kraje v anketě Strom roku 2014

obrazek
11. července 2014 14:36, aktualizováno 13:36, Mgr. Jana Filípková

Jedním z 12 finálových stromů, které vybrala odborná porota z 85 došlých návrhů z celé republiky, je letní dub nedaleko Skomelna na Rokycansku. Je to jediný strom na území Plzeňského kraje, který soutěží o titul Strom roku, arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia i postup do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku.

Jedná se o dub letní, který je starý 310 let, jeho obvod ve výšce 130 cm je 630 cm a roste u cesty do přírodního parku Radeč nedaleko Skomelna na Rokycansku.

Skomelský dub z Plzeňského kraje můžete podpořit svým podpisem  - hlasovací arch mj. naleznete na recepci Krajského úřadu Plzeňského kraje ve Škroupově ulici 18 v Plzni, anebo zasláním DMS STROM5 na číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč, dub obdrží 28,50 Kč).

Rozhodnete tak o vítězi ankety a zároveň přispějete na výsadbu stromů, zbudování naučné stezky a propagaci dubu. Anketa trvá do 10. října 2014.

Starý, skomelský dub tu stál od nepaměti a děti si k němu chodily hrát. Nepodařilo se ho sice vyhlásit za památný z důvodu nesouhlasu vlastníka pozemku, ale obec jej alespoň prohlásila za významný. Dnes u něj můžete nalézt zídku z vyskládaných kamenů a malé posezení se stříškou. Dub je v každém ročním období jiný — tajuplný, hrozivý, nádherný až pohádkový, a proto ho chodí navštěvovat čím dál více lidí, od nejmenších až po seniory.

Anketu o nejsympatičtější strom pořádá Nadace Partnerství pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Průběžné pořadí stromů můžete sledovat na www.stromroku.cz

www.stromroku.cz | www.nadacepartnerstvi.cz | www.darcovskasms.cz