Po rekonstrukci otevřena Stará synagoga v Plzni

obrazek
27. června 2014 08:06, aktualizováno 07:06, Mgr. Jana Filípková

V rámci projektu 10 hvězd (10 kochavim) zaměřeného na revitalizaci židovských památek v České republice byla zrekonstruována také Stará synagoga v Plzni. Jediná z obnovených synagog bude sloužit i bohoslužebným účelům. Slavnostního otevření se zúčastnil i člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslav Šobr.

 

Ve středu 18. června 2014 byla slavnostně otevřena plzeňská Stará synagoga, která se po 120 letech stane hlavním svatostánkem Židovské obce v Plzni, ale zároveň bude sloužit i jako kulturní centrum.

Součástí slavnostního otevření, jehož se zúčastnili i představitelé plzeňské a pražské židovské obce, bylo vnášení tóry. Tu do svatyně vnesl zemský rabín Karol Efraim Sidon. Následně ji uložil do svaté schrány za závěsem, která se v synagoze nachází vždy u stěny orientované k Jeruzalému. Během setkání zazněly také židovské melodie v úpravě pro violoncello a harfu v podání Jiřího Hoška a Pavly Jahodové Vondráčkové.

„Jsem rád, že po rozsáhlé a náročné rekonstrukci, kdy náklady na stavební, řemeslné a restaurátorské práce a úpravy interiérů s historickou expozicí dosáhly 32 milionů korun a byly převážně hrazeny z prostředků Evropské unie, se veřejnosti otevřela nejstarší dochovaná židovská památka ve městě. Ta jeden čas dokonce figurovala i na seznamu nejohroženějších památek v České republice,“ říká Jaroslav Šobr. „Plzeňský kraj se prostřednictvím svých zřizovaných institucí i přímo aktivitou Oddělení kultury Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu KÚPK podílel podstatnou měrou na vytvoření expoziční části,“ doplňuje Jaroslav Šobr.

Na galeriích jsou nainstalovány expozice o dějinách židů v Plzni a regionu či židovských zvycích. Hlavním kurátorem expoziční části je Václav Chvátal z Muzea Českého lesa v Tachově. Většina vystavených exponátů je zapůjčena z národopisných sbírek Západočeského muzea v Plzni a z Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Návštěvníci mohou zhlédnout i exponáty vytvořené dětmi ze Základní umělecké školy v Tachově zřizované Plzeňským krajem. Ty vytvořily repliky některých reálných předmětů, např. ukazovátko pro čtení z tóry, klenák z jednoho židovského domu apod.

Stavebních úprav se dočkal také sousední dům šámese dříve využívaný pro potřeby správce objektu. Nyní bude sloužit především jako zázemí pro akce konané v synagoze. V prvním patře vznikly prostory určené pro studijní pobyty.

________________________________________________________________

Stará synagoga, která byla postavena v letech 1858-1959 v novorománském stylu podle projektu plzeňského radního a stavitele Martina Stelzera, stojí ukrytá ve vnitrobloku domů v centru města mezi dnešní Americkou třídou a Smetanovými sady. Do hlavního sálu je vestavěna dvoupatrová ženská galerie na dřevěných sloupech. Její liturgický význam zanikl po roce 1893, kdy byla dokončena Velká synagoga a objekt začal sloužit jako skladiště. Zřejmě díky těmto okolnostem přečkala Stará synagoga v ústraní druhou světovou válku. V 90. letech minulého stolení byl objekt vrácen Židovské obci a v prosinci roku 1998 byla prohlášena kulturní památkou.

 

Fotogalerie: