Plzeňský kraj se představil na veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2018

obrazek
21. února 2018 11:24, aktualizováno 10:24, Mgr. René Zeithaml

Zajímavou expozicí se prezentoval Plzeňský kraj od 15. do 18. února 2018 na 27. středoevropském veletrhu cestovního ruchu  Holiday World 2018 na Výstavišti Praha - Holešovice.

Ve spolupráci s městem Plzeň zde uskutečnil tiskovou konferenci na téma oslavy 100. výročí vzniku ČSR s netradičním doprovodným programem.

K výročí 100 let vzniku republiky byly představeny top akce, které se budou konat v plzeňském regionu v průběhu celého roku 2018. Náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová upozornila na jednu z největších připravovaných akcí "Prodaná nevěsta Open air!", která se uskuteční v září na náměstí Republiky v Plzni a jejíž je patronkou. Součástí akce bude tradiční Průvod Vendelín, vycházející z Mlýnské strouhy.  Vedoucí odboru prezentace a marketingu města Plzně Jana Komišová seznámila přítomné s harmonogramem květnových Slavností svobody. Ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS Zuzana Koubíková zvala do jedinečných architektonických Loosových interiérů, programový ředitel Plzeň2015 Jiří Služenko představil zajímavý projekt Rodina Němcových. Vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu KÚPK Alena Svobodová a ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr vyzdvihli jedinečnou akci a příležitost, kterou přinese "Prezidentský vlak". Díky úzké spolupráci Plzeňského kraje s Národním technickým muzeem bude v srpnu 2018 připravena prohlídka "Prezidentského vlaku", který do Plzně a do Plas přivezou historické lokomotivy z roku 1940 a 1967. Návštěvníci si budou moci prohlédnout tři historické vozy našich prezidentů poté, co byly pečlivě restaurovány.

V rámci doprovodného programu konference zazněla swingová hudba a přítomné zaujala dobová módní přehlídka, na níž předvedly modelky originální módu od první republiky až po současnost.

Vrcholem doprovodného programu byl křest fotografické publikace "100 let republiky".  Slavnostně se jej ujali náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová,  bývalý hokejový útočník za HC Škoda Plzeň Bohuslav Ebermann a výtvarník Jiří Slíva. Brožura, která vznikla v relativně krátkém čase, vzpomínkově provází čtenáře jednotlivými obdobími 1918 – 2018 - historií, módou, regionálními značkami, cestováním a životním stylem. Publikace v jednotlivých kapitolách připomíná také tzv. "osmičkové roky". Přináší nejen stručnou historii, ale především proměnu každodennosti a životního stylu za posledních 100 let. Doplňujícím vydáním publikace je Programová brožura obsahující termíny a popisy top akcí vázajících se k danému výročí a konajících se v Plzeňském kraji v roce 2018. Oba výtisky publikací jsou volně k dispozici v informačních centrech Plzeňského kraje.

Fotogalerie: