Plzeňský kraj se opět umístil v TOP 10 nejlepších regionů Evropy

obrazek
14. března 2018 10:06, aktualizováno 09:06, Bc. Eva Mertlová

Plzeňský kraj se také letos umístil mezi TOP 10 regiony Evropy v prestižní soutěži Evropská města a regiony budoucnosti, vyhlašované časopisem Financial Direct Investment Magazine (fDiMagazine). Na pátém místě se Plzeňský kraj umístil za svou strategii na podporu investic a rozvoj podnikání, na místě devátém v elitní desítce pak skončil mezi tzv. malými regiony východní Evropy.

"Plzeňský kraj má dobrou geografickou polohu, díky propojení dálnicí D5 máme prostor proto, abychom mohli spolupracovat s investory. Snažíme se ale, aby vždy přinesli do kraje také další přidanou hodnotu, než jen pouhé takzvané montovny. Jako kraj máme velmi nízkou nezaměstnanost, je třeba tedy vždy zvážit, jaké jsou potřeby trhu a s tím také pracujeme stejně tak, jako se středními školami, které právě potřebné pracovníky do budoucna vychovávají," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner, který se slavnostního předávání ocenění ve francouzském Cannes za Plzeňský kraj zúčastnil.

Pobídky pro investory nebo propagační aktivity směřující ke zvýšení zájmu o region hodnotila pro časopis fDiMagazine, vydávaný prestižním deníkem Financial Times, odborná komise složená z ekonomů, analytiků a specialistů v oblasti veřejného sektoru nebo regionálního rozvoje. Hodnocení probíhá každé dva roky a Plzeňský kraj, který soutěží s regiony s počtem obyvatel do 1,5 milionu se umisťuje pravidelně v TOP 10 nejlepších regionů Evropy.