Plzeňský kraj navštívila delegace Íránské islámské republiky

obrazek
14. dubna 2016 15:52, aktualizováno 15. dubna 2016 06:50, Mgr. René Zeithaml

Delegace Íránské islámské republiky - chargé d’affaires Ali Akbar Jowkar a první tajemník velvyslanectví Kamal Zarei - navštívila 14. dubna 2016 Plzeňský kraj. Na krajském úřadě oba pány přivítali náměstek hejtmana Ivo Grüner, náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková, radní Milena Stárková a Jaroslav Šobr.

Ali Akbar Jowkar pochválil Českou republiku za snahu rozvíjet mezinárodní vztahy. Íránská islámská republika má zájem prohlubovat obchodní vztahy s Českou republikou, které byly v minulosti intenzivní. Vzájemný obchod mezi oběma zeměmi dosáhl v minulém roce pouhých 50 milionů dolarů. Írán chce hledět do budoucnosti. Není to uzavřený trh, může sloužit ke vstupu do celého regionu. Navrhuje vzájemně poznat všechny kapacity a možnosti, které je třeba využít a na jejich základě promyslet možnosti spolupráce. Írán má v současné době program obnovy vozového parku veřejné dopravy. To je velká příležitost pro naše podniky.

Ivo Grüner představil Plzeňský kraj. Uvedl, že kraj bude podporovat všechny aktivity v oblasti obchodní, podnikatelské i vzdělávací a že je třeba navazovat na spolupráci, která v minulosti fungovala.

Ali Akbar Jowkar pozval českou stranu k návštěvě Íránské islámské republiky.

Delegace kromě krajského úřadu navštívila Západočeskou univerzitu v Plzni, Regionální hospodářskou komoru Plzeň a areál Škoda.

Fotogalerie: