Plzeňský den IZS představil dětem práci záchranářů

obrazek
15. června 2016 15:58, aktualizováno 14:58, Bc. Eva Mertlová

Bohatý program nabídl již 8. ročník Plzeňského dne IZS, který se uskutečnil v úterý 24. června v areálu za řekou Mží vedle OC Plzeň Plaza pod záštitou primátora města Plzně Martina Zrzaveckého. Za Plzeňský kraj se akce zúčastnila radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Tradiční akce patří k vůbec největším preventivně bezpečnostním projektům, na nichž se pravidelně podílí všechny složky integrovaného záchranného systému. K vidění byly nejen statické, ale i dynamické ukázky techniky a výcviku. Záchranáři a zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje návštěvníkům předvedli základy první pomoci. Vyzkoušet si záchranu života či zdraví mohly děti na speciální figuríně. 

Krajští záchranáři prezentovali svoji činnost vedle dalších základních i ostatních složek integrovaného záchranného systému. Společně s hasiči a policisty předvedli zásah u dopravní nehody. Všichni návštěvníci si měli možnost prohlédnout techniku a vybavení nejen Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, kterou kraj zřizuje, ale i vybavení sboru hasičů a policistů. Na letošním ročníku mohli zájemci poprvé vidět vůz pro hromadné postižení osob využitelný při mimořádných událostech.

"Mnohdy je poskytnutí první pomoci tím rozhodujícím momentem v životě zraněného. Proto velice oceňuji, že už v dětském věku mohou díky této akci malí návštěvníci načerpat znalosti z první pomoci," uvedla radní Milena Stárková.

Další neméně zábavnou součástí programu byla Stezka malých hrdinů, kterou připravily odbory bezpečnosti a prevence kriminality a krizového řízení magistrátu města Plzně. Zapojil se také BESIP se simulátorem nárazu.

Fotogalerie