Plzeňské ZOO se daří odchov výrečka filipínského

obrazek
14. května 2018 15:23, aktualizováno 14:23, Bc. Eva Mertlová

ZOO a BZ Plzeň se může pochlubit úspěšným odchovem výrečka filipínského, jehož mláďata pokřtila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová. Výrečkové dostali jména Jira a Jíreček. Mláďata z roku 2018, nyní dvouměsíční, jsou vystavena s rodiči v expozici Asijské zahradě. Jsou již 2. generací svého druhu v Plzni.

První chovný pár dorazil do Plzně  v roce 2011 ze Zoo Avilon na Filipínách. Mládě odchované poprvé v roce 2013 v Plzni je nyní v pražské ZOO, byl to český prvoodchov, rok po evropském prvoodchovu ve Wroclavi. Od té doby se výrečci množí úspěšně dál, plzeňská ZOO má již 2 chovné páry. Počet vylíhlých mláďat je už 31, většina z nich byla odchována. Již 10. mládě pokřtil Radim Uzel v roce 2015. Plzeňské odchovy jsou i v dalších ZOO, v Evropě jich je nyní 10 postupně přibývají.

Výreček filipínský je noční lovec hmyzu. Žije v párech, obývá lesy, primární pralesy i sekundární porost. Endemit Filipín. Samička mívá 1-2 vejce.  Měří až 28 cm a váží až 300 g. V plzeňské zoo je jedním z mnoha druhů ostrovních ptáků a savců,  jejichž záchraně se zahrada věnuje. 

Fotogalerie