Plzeň otevírá Evropské hlavní město kultury

obrazek
15. ledna 2015 11:19, aktualizováno 10:19, Mgr. René Zeithaml

O víkendu 16. až 18. ledna 2015 se Plzeň otevře jako Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Velkolepé slavnostní zahájení proběhne v  sobotu 17. ledna pod širým nebem v historickém centru západočeské metropole.

Přál bych si, aby to pro lidi bylo překvapení. Bude se dít spousta věcí, v hlavní roli je samotné město a nové zvony, jevištěm jsou domy a katedrála, kde se bude vše odehrávat. Součástí je i videomapping, který se uskuteční na celé ploše náměstí. Obrazy jsou inspirované samotným městem a krajinou na téma zvonů, plzeňské historie, velikánů, světa kultury a světa lidí, kteří patří k Plzni," uvádí umělecký ředitel projektu Petr Forman. „Výjimečný moment bude dlouhý přechod provazochodce nad náměstím, který je opět nějak spojený s katedrálou a s prvním rozezněném zvonů. Pak je tam spousta skrytých momentů a ty budou odhaleny až během představení. Nestavím žádné montované jeviště, kde se postupně představí umělci. Hudba, která zazní, je od mladého skladatele Marka Ivanoviče. Bude zahraná Plzeňskou filharmonií spolu s většími tělesy dudáků, trubačů a sborů. Na konci společného okamžiku pak chystáme pro diváky ještě jedno překvapení v podobě koncertu vzácných hostů české hudební scény," prozrazuje Forman.

Slavnostní moment, nazvaný Symfonie zvonů, začne v 17:30 hodin. Nejprve se na náměstí Republiky sejdou čtyři průvody symbolizující plzeňské řeky, poté se na celé ploše rozehraje strhující podívaná, které se zúčastní přes 150 českých i zahraničních herců, akrobatů, hudebníků a dalších umělců. Diváci mimo jiné uvidí největší videomapping u nás z dílny 3dsense, který oživí nejen katedrálu, ale i domy okolo. „Celková projekční plocha monumentální videomappingové show pokryje okolo 5.000 m2, zahrnovat bude stěnu katedrály sv. Bartoloměje, dva bloky domů a dvě velká plátna, to vše tvořící ze tří stran uzavřený prostor, který zajistí komplexní dojem z celého představení a jeho jedinečný rozsah, jež nemá v České republice obdoby," upřesňuje hlavní výtvarník skupiny 3dsense Josefa Lepša. Projekce se bude po hlavní části programu opakovat v několika dalších smyčkách po 19. hodině, aby ji mohli přijít shlédnout i lidé, kteří se předtím na náměstí nevešli.

Zahájení doprovodí premiéra původní skladby skladatele Marka Ivanoviče, která vyvrcholí prvním rozezněním nových zvonů umístěných v Katedrále sv. Bartoloměje díky veřejné sbírce Ze srdce zvon. „Když jsme na jaře 2012 ustanovili Výbor pro pořízení zvonů, ve kterém je pan biskup Radkovský, pan architekt Soukup a jeho bratr Emil, který je správcem katedrály, Jirka Boudník, Luboš Martínek, pan Míka a já, doufali jsme, že se podaří vybrat neuvěřitelných 10 milionů korun, aby se Bartoloměj, Hroznata, Marie a Jan vrátily zpět do věže katedrály. Podařilo se a já se těším se, že až zvony zazní, přibydou další a silné emoce, že se něčeho smysluplného docílilo,” svěřuje se hlavní iniciátor sbírky Ze srdce zvon Jan Janák. K plzeňské Symfonii zvonů se v 18 hodin symbolicky zvoněním připojí také mnohá evropská města: Paříž, Stockholm, Glasgow, Helsinky, Linec, Essen, Pecs, Marseille, Košice či Riga. V České republice se rozezní kostelní zvony současně také v Praze, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Olomouci i Ostravě.

Na ceremoniálu se podílí řada českých i zahraničních renomovaných tvůrců - například kostýmní výtvarník Jan Pištěk, Roberto Magro, umělecký ředitel La Central del Circ v Barceloně, mistr powertracku Fabio Nicolini nebo scénárista Ivan Arsenjev. Jan Pištěk navrhuje kostýmy pro dvě hlavní postavy, které mají symbolizovat Zvuk a Světlo. „Je to náročný úkol především z technického hlediska, protože jde o dva kostýmy na sobě. Jedná se totiž o jednu figuru, která se musí během své role přímo před zraky diváků změnit z jedné postavy do druhé. Ve filmu bychom to řešili samostatně a pomohli si trikem nebo jednoduše převlekem. Tady to není možné, herečka potřebuje na sobě mít oboje šaty zároveň,” svěřil se výtvarník, pocházející ze slavného rodu Pištěků.

Tým se skládá z českých i zahraničních artistů a akrobatů, tanečníků i powertrackových gymnastů. Choreograf Roberto Magro prozrazuje:  „Součástí týmu jsou nejlepší akrobaté, společně připravujeme přibližně poslední čtyři minuty z asi 40 minutového programu. Nacvičovali jsme už od začátku října, vždy dva víkendy v měsíci. Návštěvníci uvidí kombinaci dvou technik – trampolínu a powertrack, zapojí se ještě skupina tanečníků. Nový cirkus je jazyk, který nezná hranice, to se mi na něm líbí."

Kromě sobotního zahájení čekají na návštěvníky po celý víkend od pátku do neděle na mnoha místech Plzně další zajímavé a nevšední zážitky. Již v pátek netradiční procházky Skrytého města s výkladem po známých i neznámých místech Plzně a celosvětová oslava narozenin umění Art´s Birthday, v sobotu první možnost vidět rozsáhlou retrospektivní výstavu Ateliér Jiřího Trnky v Galerii města Plzně či pozorovat vznik ledového baru před Měšťanskou besedou. Unikátní devítimetrový ledový bar, doprovázený ledovými sochami, vytváří plzeňský umělec František Bálek: „Bar plánuji vyzdobit a doplnit plastikami, které se nějak vážou k Plzni a k roku 2015. Bude dlouhý devět metrů a u něj budou v něm zakomponovány sochy dvou rytířů, které ponesou štíty s logem Plzně 2015. Součástí bude gotický asi tři metry vysoký portál, kterým odkazuji na krásu naší katedrály sv. Bartoloměje. Vrchol portálu pak ozdobí andělíček, další symbol Plzně,” prozrazuje sochař. Kromě něj bude před zraky diváků z ledu tvořit další trojice nejlepších sochařů z Evropy - Martin De Zoete z Holandska, Zsolt M Toth z Maďarska a Slavian Borecki z Polska.

V neděli pak mohou Plzeňané a hosté absolvovat opět sousedské procházky a setkávání s plzeňskými osobnostmi či odpolední matiné, věnované Rize – Evropskému hlavnímu městu kultury 2014.

Záznam ze slavnostního zahájení Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 bude vysílat Česká televize na kanále ČT2 v sobotu 17. ledna od 18 hodin.

Stručný souhrn programu:
16. 1. 2015Zahříváme Plzeň
Otevírání města předznamenají v pátek odpoledne Sousedské a architektonické procházky s netradičním výkladem. Zájemci se vydají například Po stopách plzeňského piva, z Lochotína na Roudnou napříč historií, na architektonickou procházku na plovárnu nebo se dozví, jak se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury. Večer bude patřit celosvětové oslavě narozenin umění Art´s Birthday v Papírně a vernisáži výstavy Na plzeňské paletě v Domě hudby.

17. 1. 2015 - Otevíráme Plzeň
Sobotní program začne v 10 hodin v Galerii města Plzně a Galerii Jiřího Trnky otevřením unikátní výstavy Ateliér Jiřího Trnky. Od 11 hodin si návštěvníci mohou užít veselici na nádvoří Plzeňského Prazdroje a v té době začne také ožívat sadový okruh, kde bude k vidění kulturní program a prezentace organizací z Plzně i celého kraje. Při tvorbě ledového baru a ledových soch tu mohou návštěvníci sledovat akademického sochaře Františka Bálka a jeho evropské kolegy.

Odpolední část Prameny začíná v 16 hodin. Čtyři průvody, které symbolizují čtyři plzeňské řeky i tradice města, vyjdou ze směru čtyř plzeňských čtvrtí (Doubravka, Slovany, Bory a Lochotín) a setkají se na náměstí Republiky. Zastoupeny v nich budou kulturní spolky, sportovci, historické či alegorické vozy a více než 50 škol spolu s dalšími nadšenci z celého Plzeňského kraje. 

Po skončení hlavního programu v 18:30 hodin na náměstí bude program pokračovat na desítkách míst v centru města - Velkou puntíkatou tančírnou v Besedě, electro swingem v Pekle, písničkami s harmonikou Josefa Pospíšila v hotelu Slovan, taneční večerem se současnými hity v Alfě, večerem s DJ Seanem Brownem v Papírně, varhanním koncertem Adama Viktory přenášeným na náměstí a mnoha dalšími akcemi, včetně večerních prohlídek výstav a muzeí nebo autorským čtením v knihovně. Připraven bude i ledový bar sochaře Františka Bálka či ochutnávky české a evropské kuchyně.

18. 1. 2015 - Užijte si Plzeň!
Nedělní program začíná po poledni, kdy si lidé v rámci akce Setkávání mohou přijít popovídat v kavárnách a klubech se zajímavými osobnostmi spojenými s Plzní. Budou mezi nimi například Dan Bárta, Milan Knížák nebo Václav Chaloupek. Připraveny jsou i další Sousedské procházky. Dům hudby nabídne setkání Plzně 2015 s její předchůdkyní Rigou – Evropským hlavním městem kultury 2014 s programem věnovaným Lotyšsku jako aktuální předsednické zemi Evropské unie. Na závěr se uskuteční koncert skupiny Mandrage v Divadle Pod Lampou.

Doporučení pro návštěvníky:
Kapacita náměstí Republiky je omezená. S ohledem na bezpečnost účastníků a také proto, aby co nejvíce lidí mohlo sledovat slavnostní zahájení v sobotu 17. ledna přímo na místě, nebudou tentokrát na hlavním náměstí žádné gastronomické služby ani sociální zařízení. Veškeré tyto služby umístí organizátoři v dostatečném počtu i kapacitě v sadovém okruhu (Smetanovy sady, Kopeckého sady, Šafaříkovy sady, Křižíkovy sady). Kvůli organizaci průvodů bude však přístup do sadového okruhu možný pouze ulicemi Goethova, Martinská a Jungmannova.
S ohledem na očekávanou návštěvnost bychom rádi požádali rodiny s dětmi, tělesně postižené, osoby se zvýšenou citlivostí na davy lidí, stísněné prostory či světelné a zvukové efekty, aby z důvodu vlastního komfortu a bezpečnosti účast přímo na náměstí zvážili. Společný moment Symfonie zvonů budou moci pohodlně sledovat na obrazovkách umístěných v sadovém okruhu, kam bude celá akce přenášena on-line. U jedné z obrazovek ve Smetanových sadech jsme připravili zónu určenou neslyšícím, na které bude program tlumočen do znakové řeči," upozorňují organizátoři slavnostního zahájení.
Organizátoři úzce spolupracují se všemi složkami Integrovaného záchranného systému, Policií ČR i Městskou policií. Oranžové stany IZS zajišťující asistenci lidem v nouzi (např. ztracené děti, zdravotní potíže apod.), najdou návštěvníci v případě potřeby v sadovém okruhu.

Informace pro veřejnost:
Podrobné informace o programu i dopravních omezeních jsou k dispozici na www.plzen2015.cz
Infolinka zahájení: 724 001 308
email: meetingpoint@plzen2015.cz


Slavnostní zahájení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 v číslech:

  • očekává se až 50.000 návštěvníků, z toho na náměstí se vejde 15.000 lidí, další mohou sledovat přímý přenos v ulicích a sadech okolo centra
  • bude přichystáno 5 LED velkoplošných obrazovek o celkové ploše 132 m2
  • symfonii zvonů doprovází největší videomapping v ČR, bude ho promítat 11 projektorů na plochu okolo 5.000 m2 zahrnující katedrálu a domy kolem náměstí. Součástí bude také několikaminutový archivní film využívající více než 10 hodin materiálu z archivu města Plzně.
  • pro jeden z průvodů vyrobilo téměř 40 studentů a 5 pedagogů ze SOU Plzeň celkem 66 lodí o délce 2 m, jednu loď vyráběla partnerská škola z Německa
  • na pomoc s organizací se přihlásilo 184 dobrovolníků
  • na vytvoření 9 m ledového baru bylo zapotřebí 30 kvádrů vážících každý 125 kilogramů; dalších zhruba 40 kvádrů se spotřebuje na ledové sochy
  • použilo se téměř 3 km plotů oplocení
  • do hlavního uměleckého programu se zapojilo zhruba 150 akrobatů, artistů, hudebníků a dalších účinkujících
  • provazochodec David Dimitri ujde ve výšce na laně nad náměstím trasu o délce 240 m; lano má tloušťku 16,2 mm v průměru
  • zapojeno je 150 členů ochranné služby, kteří odslouží celkem 2.847 hodin
  • v sadovém okruhu bude přichystáno 100 mobilních toalet pro veřejnost
  • materiál navozilo celkem 31 kamiónů
  • přípravy začaly před 2 roky, intenzivní práce na koordinaci zahájení trvaly 11 měsíců
  • ve veřejné sbírce Ze srdce zvon se sešlo 9,2 milionu korun, ze kterých bylo financováno odlití a instalace 4 nových zvonů do katedrály sv. Bartoloměje; zvony Bartoloměj, Marie, Hroznata a váží celkem 13 tun; v současné době je ještě třeba prostředků na rekonstrukci zvonové stolice a sbírka proto pokračuje dál.
     

Stručné představení některých účinkujících:
DAVID DIMITRI, mezinárodně uznávaný akrobat a provazochodec
Pochází ze slavné cirkusové rodiny, narodil se 1963 ve Švýcarsku. Získal vzdělání na Státní akademii pro cirkusové umění v Budapešti v kombinaci s intenzivním tanečním studiem v New Yorku na renomované Juilliard School. Poprvé účinkoval ve svých 9 letech, později vystupoval v cirkusech, na festivalech a koncertních sálech po celém světě – v kanadském Cirque du Soleil, Big Apple Circus a Metropolitní opeře v New Yorku či švýcarském Circus Knie, Spoleto Festival USA v Charlestonu v Jižní Karolíně, hrál na Broadwayi v divadle New Victory. V roce 2001 vytvořil one-man show "L‘Homme Cirque", se kterou jezdí na turné ve speciálním cirkusovém stanu. Od 23. ledna do 5. února s ní bude vystupovat v Plzni. Fotografie, CV a další informace: http://www.daviddimitri.ch/

ROBERTO MAGRO, hlavní choreograf artistů, umělecký šéf La central del Circ v Barceloně
Bývalý umělecký ředitel italské cirkusové školy Flic z Turína. Poté, co vystudoval psychologii a akrobacii v Itálii, vstoupil v roce 1996 do Národní cirkusové školy Annie Fratellini se sídlem v Paříži, kde se specializoval na chůzi po laně. V roce 2002 založil cirkus Rital Brocante , je také profesorem a spolupracovníkem ve školách,  jako je Lido (Toulouse) , Esac (Brusel) , Rogelio Rivel (Barcelona) a Lomme (Lille).  Režíroval více než dvacet cirkusových představení ve školách a společnostech po celém světě.

MARKO IVANOVIČ, hudebník, skladatel, šéfdirigent Komorní filharmonie Pardubice
Narodil se v roce 1976 v Praze. Vystudoval Pražskou konzervatoř a následně Akademii múzických umění v oborech skladba a dirigování, získal doktorský titul v oboru skladba a teorie skladby.
Je laureátem Mezinárodní soutěže mladých dirigentů G. Fitelberga v Katowicích (2003)
Spolupracuje s předními českými orchestry: Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Státní filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, atd.
Je pravidelným hostem největších českých hudebních festivalů: Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáčkův máj, Velikonoční festival duchovní hudby Brno, apod.
K největším zahraničním úspěchům poslední doby patří uvedení brněnské verze Janáčkovy Jenůfy v opeře v Malmö ve Švédsku. Jako hostující dirigent navštěvuje Německo, Polsko, Bosnu, Japonsko a další.
V rámci České filharmonie založil divácky úspěšnou koncertní řadu Čtyři kroky do nového světa, zaměřenou na studentské publikum.
Během svého angažmá v Národním divadle v Praze nastudoval m.j. českou premiéru opery B. Brittena "Curlew River". Na slavné inscenaci "Dobře placená procházka" režiséra Miloše Formana se podílel nejen jako dirigent, ale také jako autor nové instrumentace. V roce 2012 zde už jako hostující dirigent uvedl svou vlastní operu Čarokraj.

MILAN HERICH, choreograf tanečníků
Narodil se v roce 1980 na Slovensku. Poprvé účinkoval ve 12 letech v dětském souboru slovenských tradičních tanců Ďumbier. V roce 2000 zakončil studia na konzervatoři J. L. Bella v Banské Bystrici; v září 2002 nastoupil na mezinárodní školu P.A.R.T.S. v Bruselu. Je spoluzakladatelem Les SlovaKs Dance Collective, se svou poslední show "Fragmenty" vystoupí 22. – 23. ledna 2015 v Novém divadle DJKT v Plzni.

FABIO NICOLINI, mistr powertracku
Narodil se v roce 1980 v Itálii. Od svých 7 let se věnoval gymnastice, ve 13 letech se stal členem italského národního juniorského týmu gymnastů. V dospělosti propadl disciplíně nového cirkusu; spolupracoval s choreografy a artisty po celém světě, mj.:  Roberto Olivan, Eric Jmenez, Peter Jaško, Gustavo Ramirez, Anton Lackhy a další. V roce 2006 účinkoval na závěrečném ceremoniálu zimních olympijských her v Turíně.

3dsense
3dsense je skupina mladých umělců a programátorů, která využívá spojení nejmodernějších technologických postupů a uměleckých prvků za účelem dosažení jedinečných interaktivních performancí. Jejich tvorba zahrnuje světelné instalace, projekce, videomappingové show či jevištní scénografie. V minulosti se skupina představila několika zásadními projekty. V roce 2014 uvedla tři dlouhodobé interaktivní instalace v IQlandia science center ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Ve stejném roce představila čtyři interaktivní exponáty v rámci Expozice civilizace ve Světě techniky v ostravských Vítkovicích a vytvořila videomappingovou show pro projekt La Manége Carré Sénart v Plzni. 3dsense také slavnostně nasvítili Martinský palác u příležitosti gala večeře pro Duke of Edinburgh foundation, na které byl přítomen také princ Edward, hrabě z Wessexu, nejmladší syn Jejího Veličenstva královny Alžběty II.