Pakt zaměstnanosti bude řešit dlouhodobě nezaměstnané i matky na rodičovské dovolené

obrazek
20. června 2016 13:18, aktualizováno 12:18, Bc. Eva Mertlová

První zasedání Výkonného výboru platformy Teritoriálního paktu zaměstnanosti (dále jen Paktu zaměstnanosti) se uskutečnilo v pondělí 20. června 2016 na krajském úřadě. Plzeňský kraj zastupovali náměstkové hejtmana Ivo Grüner a Jiří Struček, dále se zúčastnili za Úřadu práce ČR - Krajská pobočka v Plzni ředitel Zdeněk Novotný, za Regionální rozvojovou agenturu o. p. s. její ředitel Filip Uhlík.

Po úvodním shrnutí cílů Paktu zaměstnanosti ředitelem Úřadu práce ČR - Krajské pobočky v Plzni se hovořilo především o záměrech Paktu zaměstnanosti, jeho cíli a také zajišťování zdrojů pro fungování paktu. Stěžejními pilíři Paktu zaměstnanosti jsou především komunikace mezi veřejným a soukromým sektorem, vytvoření znalostní báze o trhu práce, což obnáší informace o demografickém vývoji obyvatel, vývoj vzdělávání či vývoj ekonomiky. Třetím pilířem paktu je iniciace přípravy strategie zaměstnanosti v Plzeňském kraji. K tomu je potřeba monitorovat stav i vývoj trhu práce v regionu a následně pak aplikovat zjištěné poznatky prostřednictvím strategie do praxe.

Významným bodem prvního zasedání výboru platformy Paktu zaměstnanosti bylo zajištění zdrojů pro fungování paktu a s tím související aktuální stav výzev pro podporu Paktu zaměstnanosti. Konkrétně se jednalo o využití projektu KOMPAS, který bude vyhlášen v září letošního roku a jeho využití by se týkalo zaměstnanosti několika cílových skupin lidí bez práce. Jde především o osoby s nízkou pracovní kvalifikací, studenty, kteří předčasně ukončí studium kvůli zaměstnání, a matky na rodičovské dovolené.

"Pro Plzeňský kraj je důležité zajistit kvalifikované pracovníky, prioritou není snížení nezaměstnanosti, kterou má kraj nejnižší v ČR. Problémem jsou dlouhodobě nezaměstnaní nebo například matky na rodičovské dovolené," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner k aktuálním potřebám Plzeňského kraje při cílení na skupiny obyvatel za účelem využití dotace z projektu KOMPAS.

Teritoriální pakt zaměstnanosti byl podepsán 25. ledna 2016. Doba jeho trvání je dána smlouvou na dobu určitou do 31. 12. 2022, tj. do konce aktuálního programového období EU.

Ke konci května 2015 činil podíl nezaměstnaných osob v Plzeňském kraji 3,8 %, republikový průměr za stejné období byl 5,4 %. Nejnižší nezaměstnanost vykazovalo Rokycansko - 3,3 %, nejvyšší Tachovsko - 5,1 %. Bez práce bylo v Plzeňském kraji celkem 15 384 osob.